[...P.....R.....E.....S.....S........P.....L.....A.....Y...]
Διαβάζω σήμερα την εφημερίδα «Πολίτης» (Παρασκευή, 23/04/2010). Στην πρώτη σελίδα το μάτι μου αρπάζει ένα τίτλο –παραπομπή σε άλλο θέμα στις μέσα σελίδες:
«Παλιά Πόλη.
Φανερωμένη
Όπως Εξάρχεια».
Βρίζω.
Ανοίγω στη σχετική σελίδα (20).
Διαβάζω.
Τίτλος, «Ο ‘‘Μανώλης’’ στη Βουλή».
Υπέρτιτλος, «Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για την εντός των τειχών Λευκωσία».
Υπότιτλος, «Κουλτούρα Εξαρχείων αναπτύσσεται στην Πλατεία Φανερωμένης, στην Παλιά Λευκωσία, σύμφωνα με Βουλευτές της επιτρ. Νομικών, που εξέτασαν την αστυνόμευση της περιοχής».
Γράφει ο Μιχάλης Θεόδωρου.
Πάρακατω η πρώτη παράγραφος και απόσπασμα της δεύτερης…
«Για τη συγκράτηση της παραβατικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των αστικών κέντρων, βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ έφεραν ενώπιον της επιτροπής Νομικών, θέμα για την αστυνόμευση και την ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας.
Ωστόσο, ειδικά για την παλιά Λευκωσία, αυτά που άκουσαν οι βουλευτές από την αστυνομία και τη δημοτική αρχή, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε περιοχή υπό συνθήκες παρακμής. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Λευκωσίας ανέφερε στην επιτρ. Νομικών ότι η αστυνομία διενέργησε κατά τη διάρκεια του 2009, 2316 επιχειρήσεις…»
Ακολουθούν σχετικά στοιχεία και δίπλα υπάρχει και ανάλογος πίνακας με παραβάσεις και αριθμό καταγγελιών.
Πιο κάτω γίνεται αναφορά στις θέσεις και απόψεις της Δημάρχου Λευκωσία, κ. Ελένης Μαύρου. Η Δήμαρχος απορρίπτει τα στερεότυπα με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να χρωματίσουν την περιοχή και ταυτόχρονα προβάλλει τη θέση ότι σε αρκετές γειτονιές της περιοχής οι τιμές για αγορά ή ενοικίαση είναι πολύ ψηλές.
Αναρωτιέμαι αν η κ. Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την δική της συνεισφορά στα στερεότυπα όταν συσχετίζει «τάξη και ασφάλεια» με «τιμές αγοράς».
Τουλάχιστον όμως η κ. Δήμαρχος έκανε νύξη για εκείνα τα μέλη του κοινοβουλίου μας που –σύμφωνα με την ίδια –έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν περιουσίες στην συγκεκριμένη περιοχή.
Στο τέλος του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, βουλευτής κ. Ιωνάς Νικολάου, σύμφωνα με τον οποίο οι νέοι που συχνάζουν στην Πλατεία Φανερωμένης (πέριξ του «Μανώλη»)… στην προσπάθεια τους για εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης … προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές συμπεριλαμβάνουν την αναγραφή συνθημάτων, την οχληρία και την χρήση ναρκωτικών.
Ο κ. Ιωνάς Νικολάου… φέρεται να υποστηρίζει την ανάγκη να μην διωχθούν οι νέοι αυτοί… χωρίς πρώτα να αναζητηθούν «χώροι για τέτοιου είδους διασκέδαση». Φαντάζομαι εννοεί απλά εναλλακτικούς τρόπου πέραν των μπαρ και κλαμπ … και όχι τη χρήση ναρκωτικών, ε; Ζήτησε επίσης τις απόψεις του Δήμου και της Αστυνομίας.
Η Αστυνομία δια του εκπροσώπου της ανέφερε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένου τύπου εκδηλώσεις γίνονται «υπό διακριτική παρακολούθηση» (βλέπε, ΟΠΕ και ΚΥΠ με πολιτική περιβολή).
Η δε Δήμαρχος αναφέρει ότι το θέμα της μουσικής μετά την ενδέκατη βραδινή έχει επιλυθεί κατόπιν συνεννοήσεως με τους νεαρούς.
Αυτά από το ρεπορτάζ του Πολίτη.
Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος.
***
Ας ξεκινήσουμε με το είδος των εκδηλώσεων αυτών («street parties») και την «εναλλακτική διασκέδαση».
Αυτό που ενοχλεί όλους όσους έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι το ότι τέτοιες εκδηλώσεις ενθαρρύνουν την απομάκρυνση από τους πατροπαράδοτους «χώρους διασκέδασης». Μια εκδήλωση που ουσιαστικά φωνάζει πως δεν χρειάζεται να χαρίζεις τα χρήματα σου στον κάθε μαγαζάτορα είναι επιζήμια. Είναι όμως πέρα για πέρα αλήθεια ότι –προκειμένου να διασκεδάσεις –δεν είναι καθόλου ανάγκη να συντηρείς τους διάφορους μεταπωλητές υπερτιμημένων καφέδων, μπυρών και κακόγουστης μουσικής. Όπως βέβαια δεν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι στους συγκεκριμένους χώρους για να φλερτάρεις, να κοινωνικοποιηθείς, να νοιώσεις άνθρωπος.
Υπάρχει βέβαια το θέμα της ενόχλησης από την Μουσική. Κατανοητό. Πέστε μου όμως… όταν οι πολίτες καλούνται να κλείσουν την μουσική… ενώ οι επιχειρήσεις διασκέδασης έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν για ακόμη Χ ώρες… για ποια ελεύθερη αγορά μιλάμε; Τι είπατε; Τα μαγαζιά αυτά έχουν τις σχετικές άδειες και βρίσκονται –κατόπιν σχεδίου –σε ειδικές ζώνες όπου δεν ενοχλούν; Μα που ζείτε; Στον πλανήτη Άρη;
Ας το προσπεράσουμε αυτό.
Όταν μια σύναξη πολιτών ή ένα μαγαζί «βιτρίνας» (δλδ. αυτά που βρίσκονται σε γνωστούς κεντρικούς χώρους και εντός της πορείας των αστυνομικών περιπόλων) καλείται να κλείσει σύμφωνα και με το Νόμο… αυτό συμβαίνει και με ΟΛΑ τα άλλα μαγαζιά; Δηλαδή, διατηρείται η αρχή της Ισονομίας ή κάποιοι (όσοι βρίσκονται εκτός πορείας περιπόλου, όσοι «έχουν τα μέσα») καταφέρνουν να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παραμένοντας ανοικτοί μέχρι ότι ώρα θέλουν;
Κύριοι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες μαγαζιών καταγγέλθηκαν για το ωράριο / την μουσική και μετά πήγαν να διασκεδάσουν σε άλλα μαγαζιά που παρέμειναν ανοικτά. Η Ισονομία είναι για τους βλάκες.
Ας το προσπεράσουμε όμως και αυτό.
Το σημαντικό είναι πως οι «με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» νέοι (είτε είναι γόνοι γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών και πολιτικών, είτε είναι παιδιά μεταναστών)… βλάπτουν το «δικό μας» εμπόριο. Έτσι για αυτούς ο Νόμος πρέπει να ισχύει απόλυτα. Για τα «χάι-κλάσε» μαγαζιά που στήθηκαν ή σχεδιάζονται να χτιστούν στην περιοχή… όλο και κάποια λύση θα βρεθεί.
***
Για το δε θέμα των ναρκωτικών, θέλω να ρωτήσω τους ειδήμονες και τους αρμόδιους… αυτά βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή και μόνο τα χέρια «κακών νέων»;
Ακόμη… να μου απαντήσει κάποιος… που βρίσκεται η Κόκα;
Ναρκωτικά κύριοι υπάρχουν παντού.
Π-Α-Ν-Τ-Ο-Υ.
Από τους κατασκηνωτικούς χώρους μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία, από τα λαϊκά μαγαζιά μέχρι τις κορωνίδες του τουριστικού μας προϊόντος. Από τα σαλόνια μέχρι και τα αλώνια.
Απλά, οι προτιμήσεις των Πλουσίων και των Δυνατών είναι κάπως πιο δύσκολο –όσο πατάει η γάτα –να ελεγχθούν… ενώ οι αλητάμπουρες στους δρόμους είναι εύκολος στόχος.
Δυο-τρεις συλλήψεις απ’ εδώ, 5-6 βαρύγδουποι τίτλοι ειδήσεων απ΄εκεί… να σου η Ντόπα του φιλήσυχου πολίτη, έτοιμη να σερβιριστεί σε εφημεριδόχαρτο. Ακολουθεί η προαγωγή και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Ως παρενέργειες.
***
Υπάρχουν ασχημονίες και παρανομίες στην περιοχή; Ναι, όπως παντού.
Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής; Ναι, όπως παντού.
(Όχι όμως εκεί που μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται με τον απλό πολίτη, ε;)
Δικαιολογούν όλα αυτά την μονομανία των πολιτικών και των ΜΜΕτζήδων μας με το συγκεκριμένο χώρο;
Βεβαίως!
Σιγά να μην αφήσουν οι φωστήρες μας ανεκμετάλλευτη την παρουσία «παραβατικής συμπεριφοράς» !
***
Αρκετοί εκ των πολιτικών μας φωστήρων αλλά και των Δηλωσιογράφων μας (το copyright είναι του μακαρίτη τΑΣΣΟΥ Παπαδόπουλου) ευφραίνονται άμα μιλούν για «κατάσταση Εξαρχείων».
Υποθέτω πως άμα βρίσκονται αντιμέτωποι με Έλληνες πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες… τους τραβάνε το αυτί… και κουνώντας με αποδοκιμασία το κεφάλι τους λένε «ντροπή σας βρε, τι κακό παράδειγμα δίνετε στους νέους της Κύπρου με αυτά τα γ… τα Εξάρχεια… Ουστ ρε!»
Μακάρι να μπορούσαμε και εμείς να χτίσουμε ένα τέτοιο κέντρο διακίνησης ιδεών και προώθησης της κουλτούρας όπως τα Εξάρχεια. Θα αποκτούσε και η Λευκωσία ένα πόλο έλξης για τους τουρίστες αντί να προσπαθεί με ημίμετρα και μίζερες απόπειρες να τους πουλήσει τα καημένα τα τείχη … που η ανικανότητα και η ασχετοσύνη μας τα έχει μετατρέψει σε Τοίχο για να κρατάει μακριά από το βλέμμα μας τους «ξημαρισμένους αλλοδαπούς» και τους «αλήτες».
Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι άλλο. Κάποιες γειτονιές της Παλιάς Λευκωσίας έπρεπε να παραμείνουν χωρίς ορθολογιστική ανάπτυξη για να πέσουν οι τιμές και να αγοραστούν εύκολα τα τεμάχια. Άλλες παρέμειναν με ψηλές τιμές για να τύχουν εκμετάλλευσης όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ε, λοιπόν… ήρτεν η ώρα μας.
Πότε επιτέλους θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος να δημοσιοποιήσει ένα κατάλογο με τους ιδιοκτήτες περιουσιών στο συγκεκριμένο χώρο; Για να καταλάβουμε επιτέλους προς τι η τόση ανησυχία.
***
Θα πίστευε κανείς ότι όλη η εγκληματικότητα της Πρωτεύουσας έχει τις ρίζες της στο συγκεκριμένο χώρο. Γιατί άλλωστε η επιτροπή Νομικών να δείχνει τόσο ενδιαφέρον και να σπεύδει να ασχοληθεί με το θέμα;
Πρέπει μάλλον εκεί να έχουν τη βάση τους όλοι οι Νονοί της Νυχτός και εκεί να αποκτούν υπόσταση όλα τα υποχθόνια σχέδια των «κακών». Μας το δείχνει αυτό άλλωστε και η προτίμηση των εγχωρίων τηλεοπτικών σειρών που όποτε πρέπει να δείξουν «έγκλημα»… είτε εκεί θα κάνουν τα γυρίσματα… είτε στην υπόγεια διάβαση πεζών (αυτή πρέπει να είναι «παράρτημα») κοντά στα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως στην Έγκωμη.
Ναρκωτικά και φασαρίες υπάρχουν παντού κύριοι. Δείτε και λίγο μέσα στα σπίτια σας ο καθένας. Προς τι ο στιγματισμός και η υποκρισία λοιπόν;
***
Ας δούμε λοιπόν τι Προτάσεις Νόμων εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής αυτής, για να καταλάβουμε επιτέλους πως αξιολογεί τις υποθέσεις ενώπιον της.
Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 1992.
Κατατέθηκε το 92!
(Πρόταση νόμου των βουλευτών κ. Ιωνά Νικολάου,Σωκράτη Χάσικου Τάσου Μητσόπουλου και Χρήστου Πουργουρίδη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ). (Ν.203/92)
Σχετίζεται με την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων σε επείγουσες περιπτώσεις.
Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 1994.
Κατάθεση: 10.3.1994.
(Ν. 38/94)
Όπως διαβάζουμε στην Ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου: «…Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία να αποτελεί παράπτωμα η απόκτηση από μέλος της Αστυνομίας, κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας κατά τρόπο που να εμφαίνεται ότι αυτό εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ή περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο κατέχει τέτοια ιδιοκτησία ενώ το συμφέρον του σε αυτή συγκρούεται με τα καθήκοντά του.
Εξετάζεται από την επιτροπή παράλληλα με την πρόταση νόμου με αρ. φακ. Ν147/198 (Πόθεν έσχες)
Σημ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιθυμεί την προώθησή του νομοσχεδίου.
(βλ. επιστολή ημερ. 8/6/2006)…»
Επίσης βρίσκουμε:
Ο περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 1999. Κατάθεση: 11.2.1999.
Ο περί της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 1999. Κατάθεση: 13.5.1999. (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων).
Ο περί της Έκτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2000. Κατάθεση: 12.10.2000. (Αύξηση του χρονικού διαστήματος της Τακτικής Συνόδου της Βουλής και Εξουσίες του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής).
Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2002. Κατάθεση: 10.1.2002. (ΕΔΥ και αναγκαστική αφυπηρέτηση Δημοσίων Υπαλλήλων)
Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Απόκτηση Ιδιοκτησίας - Διεξαγωγή Έρευνας και Ελέγχου) Νόμος του 2002. Κατάθεση: 10.1.2002.
Και άλλα πολλά εμπριμέ…
***
Το θέμα που μας ενδιαφέρει βέβαια δεν το βρίσκουμε στις Προτάσεις Νόμων που εκκρεμούν. Εμπίπτει στην κατηγορία των γενικότερων θεμάτων προς συζήτηση. Κατάλογο όσων εκκρεμούν βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα:
Η αστυνόμευση και η ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας και των άλλων παραδοσιακών πυρήνων των πόλεων.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ιωνά Νικολάου, Τάσου Μητσόπουλου, Σωκράτη Χάσικου, Ανδρέα Αγγελίδη και Στέλιου Ιερωνυμίδη).
(15.10.2009).
(Αρ. Φακ. 23.04.026.265-2009)
Ας δούμε ορισμένα άλλα θέματα προς συζήτηση που προηγούνται χρονικά:
Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, οι θέσεις και οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. (15.10.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.263-2009)
Η ανάγκη για θεσμική ρύθμιση που προκύπτει από το πρόβλημα της παράνομης τοκογλυφίας. (09.07.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.196-2009)
Το ζήτημα σήψης και διαφθοράς στην αστυνομία και τις φυλακές. (25.06.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.179-2009)
Το νομικό πλαίσιο μεταβίβασης ακινήτων στα κατεχόμενα. (19.02.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.060-2009)
Η εφαρμογή του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου του 2008. (25.9.2008). (Αρ. Φακ. 23.04.025.158-2008)
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαδικασίες διερεύνησης και εκδίκασης υποθέσεων βίας στην οικογένεια και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. (01.11.2007). (Αρ. Φακ. 23.04.024.399-2007)
Η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. (2.11.2006). (Αρ. Φακ.23.04.608.2006)
Τα προβλήματα εφαρμογής του περί Περίθαλψης Τοξικομανών Νόμου του 1992. (28.9.2006). (Αρ. Φακ. 23.04.546.2006) (Προηγούμενος Φάκελος 23.04.061.2005)
Η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματός μας και επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία. (28.9.2006). (Αρ. Φακ. 23.04.520.2006) (Προηγούμενος Φάκελος 23.04.097.2002)
Άραγε, τι έκανε το συγκεκριμένο θέμα να επείγει για τους Βουλευτές μας … τόσο μάλιστα που να τους ωθήσει να προσπεράσουν σωρεία άλλων σημαντικών θεμάτων;
***
Ας εξετάσουμε τώρα και την Ημερήσια Διάταξη της επιτροπής Νομικών κατά τη συγκεκριμένη ημέρα.
Βλέπουμε πως για το θέμα «Η αστυνόμευση και η ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας και των άλλων παραδοσιακών πυρήνων των πόλεων» (τρίτο στη σειρά) η επιτροπή κάλεσε κάποιους ενδιαφερόμενους.
Από την Ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου διαβάζουμε:
«…Για το τρίτο θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Αρχηγός Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, η Δήμαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου, του ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ…»
Την άποψη των κατοίκων της περιοχής την ακούμε –εν μέρει μόνο –από τα ΜΜΕ όταν αυτά σπεύδουν να μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους. Τους εκπροσωπεί βέβαια και κατά κάποιο τρόπο η Δήμαρχος. ΑΝ όμως καλούσαν αντιπροσωπεία τους και στην επιτροπή… εκεί ίσως να διαφαινόταν ότι δεν συμφωνούν όλοι με την εικόνα που ΜΜΕ και πολιτικοί αποδίδουν στους νεαρούς «ταραξίες».
Αλήθεια, τους νέους που βρίσκονται «υπό κατηγορία» ποιος τους εκπροσωπεί;
Παλιά τους τέχνη κόσκινο! Στις επιτροπές καλούμε μόνο όσους θα δώσουν απόψεις και στοιχεία που είναι γνωστά, αναμενόμενα και εύκολα μπορείς να τα διαχειριστείς…
***
Σε ένα περίπου χρόνο έχουμε βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι που καίει τους «εκπροσώπους μας» και αυτό είναι που θα καθορίσει τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό όμως μάλλον αρνητικά θα καθορίσει την αναβάθμιση της ποιότητα της ζωής μας, την πιο σωστή σχέση μας με το Κράτος, τις ατομικές ελευθερίες, τον έλεγχο των «εκπροσώπων» μας…
Τούτο διότι ελάχιστα ασχολούμαστε με το τι ακριβώς κάνουν οι φωστήρες. Τους ψηφίζουμε και… σκουπίστε… τελειώσατε!
Ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος στο διαδίκτυο όπου πολίτες θα παρακολουθούν και θα αναδεικνύουν τις πράξεις και… τις παραλείψεις των πεφωτισμένων μας ηγετών.
Για όσους ενδιαφέρονται, πέραν των Αρχείων για προτάσεις Νόμων και Θεμάτων που εκκρεμούν, υπάρχουν και το Αρχείο των Συνεδριάσεων της Ολομέλειας (εκεί να δείτε πράγματα και θαύματα) … καθώς και οι Εκθέσεις Πεπραγμένων.
Μελετήστε τα. Αν δεν γίνει πιο καθαρό ποιον είναι καλύτερα να ψηφίσετε… σίγουρα θα γίνει ξεκάθαρο ποιον και γιατί να μην ψηφίσετε.
Δυστυχώς τα εν λόγω αρχεία ανεβαίνουν στο διαδίκτυο με αρκετή καθυστέρηση. Λογικό δεν είναι;
***
Το θέμα της Παλιάς Λευκωσίας και της Πλατείας Φανερωμένης αναδεικνύεται από συγκεκριμένους πολιτικούς και ΜΜΕτζήδες για διάφορους αλλά πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, είναι «πιασάρικο». Το να μιλάς για νεανική παραβατικότητα ευχαριστεί την συντηρητική, φοβική, οπισθοδρομική, άκρως υποκριτική κοινωνία μας. Αν μιλήσεις με τρόπο ουσιαστικό π.χ. για την ανάγκη ρύθμισης του θέματος της τοκογλυφίας ή για όποια από τα άλλα θέματα προς συζήτηση ή τις προτάσεις Νόμων που εκκρεμούν… θα ευχαριστήσεις λίγους και πιθανόν να ενοχλήσεις πολλούς. Άμα όμως πεις για την «κακή νεολαία»… ω, ρε μάνα μου…
Δεύτερο, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα στη περιοχή που οι «εκπρόσωποι μας» λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Και να μην έχουν οι ίδιοι άμεσο συμφέρον, έχουν οι χρηματοδότες των κομμάτων.
Τρίτο, σε μια εποχή όπου τα αδιέξοδα του «Κυπριακού» ενδέχεται να αυξήσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου… η ανάδειξη «εχθρών του Έθνους και της Κοινωνίας» είναι το καλύτερο μέσο για να ενισχυθούν κομματικά χαρακώματα, να πληγούν αντίπαλοι, να δικαιολογηθούν φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού … καθώς και η εμφάνιση σχετικών «οργανώσεων από πολίτες που ανησυχούν», πράγμα που με την επέκταση και εδραίωση των ακραίων θέσεων συνεισφέρει στο να παρουσιάζονται οι ήδη ακραίες θέσεις ως «μετριοπαθείς».
Αρπάχτε λοιπόν τίτλους ειδήσεων και τηλεοπτικά πάνελ… δηλώσεις και ατάκες πολιτικών φωστήρων… για να μάθετε επιτέλους ότι στην Νήσο των Αγίων… θέματα δημιουργούνται και αναδύονται στην επιφάνεια ΜΟΝΟ όταν υπάρχει λόγος σοβαρός.
Διάλεξαν και αυτοί μέρα να συνεδριάσουν. 22ή Απριλίου. Εμείς, όπως πάντα… μια μέρα μετά και υπνώττουμε. Hasta Mañana. Ο χαιρετισμός… αφιερωμένος εξαιρετικά.