silent counter

Μ.ΠΟ.ΎΦ.Λ.Ε.Σ.

Μέτωπο...ΠΟλιτη-κής...ΎΦανσης...Λαϊκών...Εξάρσεων...Σουρεαλισμού

Θεωρία Πολιτη-κής Πρακτικής

Friday, April 23, 2010

Αργόσχολοι ή Επιτήδειοι;

[...P.....R.....E.....S.....S........P.....L.....A.....Y...]

Διαβάζω σήμερα την εφημερίδα «Πολίτης» (
Παρασκευή, 23/04/2010). Στην πρώτη σελίδα το μάτι μου αρπάζει ένα τίτλο –παραπομπή σε άλλο θέμα στις μέσα σελίδες:

«Παλιά Πόλη.

Φανερωμένη

Όπως Εξάρχεια».


Βρίζω.

Ανοίγω στη σχετική σελίδα (20).

Διαβάζω.

Τίτλος, «Ο ‘‘Μανώλης’’ στη Βουλή».
Υπέρτιτλος, «Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για την εντός των τειχών Λευκωσία».
Υπότιτλος, «Κουλτούρα Εξαρχείων αναπτύσσεται στην Πλατεία Φανερωμένης, στην Παλιά Λευκωσία, σύμφωνα με Βουλευτές της επιτρ. Νομικών, που εξέτασαν την αστυνόμευση της περιοχής».

Γράφει ο Μιχάλης Θεόδωρου.

Πάρακατω η πρώτη παράγραφος και απόσπασμα της δεύτερης…

«Για τη συγκράτηση της παραβατικότητας στους ιστορικούς πυρήνες των αστικών κέντρων, βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ έφεραν ενώπιον της επιτροπής Νομικών, θέμα για την αστυνόμευση και την ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας.


Ωστόσο, ειδικά για την παλιά Λευκωσία, αυτά που άκουσαν οι βουλευτές από την αστυνομία και τη δημοτική αρχή, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε περιοχή υπό συνθήκες παρακμής. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Λευκωσίας ανέφερε στην επιτρ. Νομικών ότι η αστυνομία διενέργησε κατά τη διάρκεια του 2009, 2316 επιχειρήσεις…»

Ακολουθούν σχετικά στοιχεία και δίπλα υπάρχει και ανάλογος πίνακας με παραβάσεις και αριθμό καταγγελιών.

Πιο κάτω γίνεται αναφορά στις θέσεις και απόψεις της Δημάρχου Λευκωσία, κ. Ελένης Μαύρου. Η Δήμαρχος απορρίπτει τα στερεότυπα με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να χρωματίσουν την περιοχή και ταυτόχρονα προβάλλει τη θέση ότι σε αρκετές γειτονιές της περιοχής οι τιμές για αγορά ή ενοικίαση είναι πολύ ψηλές.

Αναρωτιέμαι αν η κ. Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την δική της συνεισφορά στα στερεότυπα όταν συσχετίζει «τάξη και ασφάλεια» με «τιμές αγοράς».

Τουλάχιστον όμως η κ. Δήμαρχος έκανε νύξη για εκείνα τα μέλη του κοινοβουλίου μας που –σύμφωνα με την ίδια –έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν περιουσίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

Στο τέλος του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, βουλευτής κ. Ιωνάς Νικολάου, σύμφωνα με τον οποίο οι νέοι που συχνάζουν στην Πλατεία Φανερωμένης (πέριξ του «Μανώλη»)… στην προσπάθεια τους για εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης … προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές συμπεριλαμβάνουν την αναγραφή συνθημάτων, την οχληρία και την χρήση ναρκωτικών.

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου… φέρεται να υποστηρίζει την ανάγκη να μην διωχθούν οι νέοι αυτοί… χωρίς πρώτα να αναζητηθούν «χώροι για τέτοιου είδους διασκέδαση». Φαντάζομαι εννοεί απλά εναλλακτικούς τρόπου πέραν των μπαρ και κλαμπ … και όχι τη χρήση ναρκωτικών, ε; Ζήτησε επίσης τις απόψεις του Δήμου και της Αστυνομίας.


Η Αστυνομία δια του εκπροσώπου της ανέφερε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένου τύπου εκδηλώσεις γίνονται «υπό διακριτική παρακολούθηση» (βλέπε, ΟΠΕ και ΚΥΠ με πολιτική περιβολή).

Η δε Δήμαρχος αναφέρει ότι το θέμα της μουσικής μετά την ενδέκατη βραδινή έχει επιλυθεί κατόπιν συνεννοήσεως με τους νεαρούς.

Αυτά από το ρεπορτάζ του Πολίτη.

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος.

***

Ας ξεκινήσουμε με το είδος των εκδηλώσεων αυτών («street parties») και την «εναλλακτική διασκέδαση».

Αυτό που ενοχλεί όλους όσους έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι το ότι τέτοιες εκδηλώσεις ενθαρρύνουν την απομάκρυνση από τους πατροπαράδοτους «χώρους διασκέδασης». Μια εκδήλωση που ουσιαστικά φωνάζει πως δεν χρειάζεται να χαρίζεις τα χρήματα σου στον κάθε μαγαζάτορα είναι επιζήμια. Είναι όμως πέρα για πέρα αλήθεια ότι –προκειμένου να διασκεδάσεις –δεν είναι καθόλου ανάγκη να συντηρείς τους διάφορους μεταπωλητές υπερτιμημένων καφέδων, μπυρών και κακόγουστης μουσικής. Όπως βέβαια δεν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι στους συγκεκριμένους χώρους για να φλερτάρεις, να κοινωνικοποιηθείς, να νοιώσεις άνθρωπος.

Υπάρχει βέβαια το θέμα της ενόχλησης από την Μουσική. Κατανοητό. Πέστε μου όμως… όταν οι πολίτες καλούνται να κλείσουν την μουσική… ενώ οι επιχειρήσεις διασκέδασης έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν για ακόμη Χ ώρες… για ποια ελεύθερη αγορά μιλάμε; Τι είπατε; Τα μαγαζιά αυτά έχουν τις σχετικές άδειες και βρίσκονται –κατόπιν σχεδίου –σε ειδικές ζώνες όπου δεν ενοχλούν; Μα που ζείτε; Στον πλανήτη Άρη;

Ας το προσπεράσουμε αυτό.

Όταν μια σύναξη πολιτών ή ένα μαγαζί «βιτρίνας» (δλδ. αυτά που βρίσκονται σε γνωστούς κεντρικούς χώρους και εντός της πορείας των αστυνομικών περιπόλων) καλείται να κλείσει σύμφωνα και με το Νόμο… αυτό συμβαίνει και με ΟΛΑ τα άλλα μαγαζιά; Δηλαδή, διατηρείται η αρχή της Ισονομίας ή κάποιοι (όσοι βρίσκονται εκτός πορείας περιπόλου, όσοι «έχουν τα μέσα») καταφέρνουν να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παραμένοντας ανοικτοί μέχρι ότι ώρα θέλουν;

Κύριοι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες μαγαζιών καταγγέλθηκαν για το ωράριο / την μουσική και μετά πήγαν να διασκεδάσουν σε άλλα μαγαζιά που παρέμειναν ανοικτά. Η Ισονομία είναι για τους βλάκες.

Ας το προσπεράσουμε όμως και αυτό.

Το σημαντικό είναι πως οι «με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» νέοι (είτε είναι γόνοι γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών και πολιτικών, είτε είναι παιδιά μεταναστών)… βλάπτουν το «δικό μας» εμπόριο. Έτσι για αυτούς ο Νόμος πρέπει να ισχύει απόλυτα. Για τα «χάι-κλάσε» μαγαζιά που στήθηκαν ή σχεδιάζονται να χτιστούν στην περιοχή… όλο και κάποια λύση θα βρεθεί.

***

Για το δε θέμα των ναρκωτικών, θέλω να ρωτήσω τους ειδήμονες και τους αρμόδιους… αυτά βρίσκονται μόνο σε μια περιοχή και μόνο τα χέρια «κακών νέων»;

Ακόμη… να μου απαντήσει κάποιος… που βρίσκεται η Κόκα;

Ναρκωτικά κύριοι υπάρχουν παντού.

Π-Α-Ν-Τ-Ο-Υ.

Από τους κατασκηνωτικούς χώρους μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία, από τα λαϊκά μαγαζιά μέχρι τις κορωνίδες του τουριστικού μας προϊόντος. Από τα σαλόνια μέχρι και τα αλώνια.

Απλά, οι προτιμήσεις των Πλουσίων και των Δυνατών είναι κάπως πιο δύσκολο –όσο πατάει η γάτα –να ελεγχθούν… ενώ οι αλητάμπουρες στους δρόμους είναι εύκολος στόχος.

Δυο-τρεις συλλήψεις απ’ εδώ, 5-6 βαρύγδουποι τίτλοι ειδήσεων απ΄εκεί… να σου η Ντόπα του φιλήσυχου πολίτη, έτοιμη να σερβιριστεί σε εφημεριδόχαρτο. Ακολουθεί η προαγωγή και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Ως παρενέργειες.

***

Υπάρχουν ασχημονίες και παρανομίες στην περιοχή; Ναι, όπως παντού.

Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής;
Ναι, όπως παντού.


(Όχι όμως εκεί που μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται με τον απλό πολίτη, ε;)


Δικαιολογούν όλα αυτά την μονομανία των πολιτικών και των ΜΜΕτζήδων μας με το συγκεκριμένο χώρο;

Βεβαίως!

Σιγά να μην αφήσουν οι φωστήρες μας ανεκμετάλλευτη την παρουσία «παραβατικής συμπεριφοράς» !

***

Αρκετοί εκ των πολιτικών μας φωστήρων αλλά και των Δηλωσιογράφων μας (το copyright είναι του μακαρίτη τΑΣΣΟΥ Παπαδόπουλου) ευφραίνονται άμα μιλούν για «κατάσταση Εξαρχείων».

Υποθέτω πως άμα βρίσκονται αντιμέτωποι με Έλληνες πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες… τους τραβάνε το αυτί… και κουνώντας με αποδοκιμασία το κεφάλι τους λένε «ντροπή σας βρε, τι κακό παράδειγμα δίνετε στους νέους της Κύπρου με αυτά τα γ… τα Εξάρχεια… Ουστ ρε!»

Μακάρι να μπορούσαμε και εμείς να χτίσουμε ένα τέτοιο κέντρο διακίνησης ιδεών και προώθησης της κουλτούρας όπως τα Εξάρχεια. Θα αποκτούσε και η Λευκωσία ένα πόλο έλξης για τους τουρίστες αντί να προσπαθεί με ημίμετρα και μίζερες απόπειρες να τους πουλήσει τα καημένα τα τείχηπου η ανικανότητα και η ασχετοσύνη μας τα έχει μετατρέψει σε Τοίχο για να κρατάει μακριά από το βλέμμα μας τους «ξημαρισμένους αλλοδαπούς» και τους «αλήτες».

Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι άλλο. Κάποιες γειτονιές της Παλιάς Λευκωσίας έπρεπε να παραμείνουν χωρίς ορθολογιστική ανάπτυξη για να πέσουν οι τιμές και να αγοραστούν εύκολα τα τεμάχια. Άλλες παρέμειναν με ψηλές τιμές για να τύχουν εκμετάλλευσης όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ε, λοιπόν… ήρτεν η ώρα μας.

Πότε επιτέλους θα βρεθεί ένας δημοσιογράφος να δημοσιοποιήσει ένα κατάλογο με τους ιδιοκτήτες περιουσιών στο συγκεκριμένο χώρο; Για να καταλάβουμε επιτέλους προς τι η τόση ανησυχία.

***

Θα πίστευε κανείς ότι όλη η εγκληματικότητα της Πρωτεύουσας έχει τις ρίζες της στο συγκεκριμένο χώρο. Γιατί άλλωστε η επιτροπή Νομικών να δείχνει τόσο ενδιαφέρον και να σπεύδει να ασχοληθεί με το θέμα;

Πρέπει μάλλον εκεί να έχουν τη βάση τους όλοι οι Νονοί της Νυχτός και εκεί να αποκτούν υπόσταση όλα τα υποχθόνια σχέδια των «κακών». Μας το δείχνει αυτό άλλωστε και η προτίμηση των εγχωρίων τηλεοπτικών σειρών που όποτε πρέπει να δείξουν «έγκλημα»… είτε εκεί θα κάνουν τα γυρίσματα… είτε στην υπόγεια διάβαση πεζών (αυτή πρέπει να είναι «παράρτημα») κοντά στα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως στην Έγκωμη.

Ναρκωτικά και φασαρίες υπάρχουν παντού κύριοι. Δείτε και λίγο μέσα στα σπίτια σας ο καθένας.
Προς τι ο στιγματισμός και η υποκρισία λοιπόν;

***

Ας δούμε λοιπόν τι Προτάσεις Νόμων
εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής αυτής, για να καταλάβουμε επιτέλους πως αξιολογεί τις υποθέσεις ενώπιον της.

Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 1992.
Κατατέθηκε το 92!
(Πρόταση νόμου των βουλευτών κ. Ιωνά Νικολάου,Σωκράτη Χάσικου Τάσου Μητσόπουλου και Χρήστου Πουργουρίδη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ). (Ν.203/92)
Σχετίζεται με την έκδοση προσωρινών διαταγμάτων σε επείγουσες περιπτώσεις.

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 1994.
Κατάθεση: 10.3.1994.
(Ν. 38/94)
Όπως διαβάζουμε στην Ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου: «…Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία να αποτελεί παράπτωμα η απόκτηση από μέλος της Αστυνομίας, κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας κατά τρόπο που να εμφαίνεται ότι αυτό εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ή περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο κατέχει τέτοια ιδιοκτησία ενώ το συμφέρον του σε αυτή συγκρούεται με τα καθήκοντά του.
Εξετάζεται από την επιτροπή παράλληλα με την πρόταση νόμου με αρ. φακ. Ν147/198 (Πόθεν έσχες)
Σημ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιθυμεί την προώθησή του νομοσχεδίου.
(βλ. επιστολή ημερ. 8/6/2006)…
»

Επίσης βρίσκουμε:

Ο περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 1999. Κατάθεση: 11.2.1999.

Ο περί της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 1999. Κατάθεση: 13.5.1999. (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων).

Ο περί της Έκτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2000. Κατάθεση: 12.10.2000. (Αύξηση του χρονικού διαστήματος της Τακτικής Συνόδου της Βουλής και Εξουσίες του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής).

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2002. Κατάθεση: 10.1.2002. (ΕΔΥ και αναγκαστική αφυπηρέτηση Δημοσίων Υπαλλήλων)

Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Απόκτηση Ιδιοκτησίας - Διεξαγωγή Έρευνας και Ελέγχου) Νόμος του 2002. Κατάθεση: 10.1.2002.

Και άλλα πολλά εμπριμέ…

***

Το θέμα που μας ενδιαφέρει βέβαια δεν το βρίσκουμε στις Προτάσεις Νόμων που εκκρεμούν. Εμπίπτει στην κατηγορία των γενικότερων θεμάτων προς συζήτηση. Κατάλογο
όσων εκκρεμούν βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα:

Η αστυνόμευση και η ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας και των άλλων παραδοσιακών πυρήνων των πόλεων.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Ιωνά Νικολάου, Τάσου Μητσόπουλου, Σωκράτη Χάσικου, Ανδρέα Αγγελίδη και Στέλιου Ιερωνυμίδη).
(15.10.2009).
(Αρ. Φακ. 23.04.026.265-2009)


Ας δούμε ορισμένα άλλα θέματα προς συζήτηση που προηγούνται χρονικά:

Το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, οι θέσεις και οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. (15.10.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.263-2009)

Η ανάγκη για θεσμική ρύθμιση που προκύπτει από το πρόβλημα της παράνομης τοκογλυφίας. (09.07.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.196-2009)

Το ζήτημα σήψης και διαφθοράς στην αστυνομία και τις φυλακές. (25.06.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.179-2009)

Το νομικό πλαίσιο μεταβίβασης ακινήτων στα κατεχόμενα. (19.02.2009). (Αρ. Φακ. 23.04.026.060-2009)

Η εφαρμογή του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου του 2008. (25.9.2008). (Αρ. Φακ. 23.04.025.158-2008)

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαδικασίες διερεύνησης και εκδίκασης υποθέσεων βίας στην οικογένεια και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. (01.11.2007). (Αρ. Φακ. 23.04.024.399-2007)

Η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. (2.11.2006). (Αρ. Φακ.23.04.608.2006)

Τα προβλήματα εφαρμογής του περί Περίθαλψης Τοξικομανών Νόμου του 1992. (28.9.2006). (Αρ. Φακ. 23.04.546.2006) (Προηγούμενος Φάκελος 23.04.061.2005)

Η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματός μας και επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία. (28.9.2006). (Αρ. Φακ. 23.04.520.2006) (Προηγούμενος Φάκελος 23.04.097.2002)

Άραγε, τι έκανε το συγκεκριμένο θέμα να επείγει για τους Βουλευτές μας … τόσο μάλιστα που να τους ωθήσει να προσπεράσουν σωρεία άλλων σημαντικών θεμάτων;

***

Ας εξετάσουμε τώρα και την
Ημερήσια Διάταξη της επιτροπής Νομικών κατά τη συγκεκριμένη ημέρα.

Βλέπουμε πως για το θέμα «Η αστυνόμευση και η ασφάλεια της εντός των τειχών Λευκωσίας και των άλλων παραδοσιακών πυρήνων των πόλεων» (τρίτο στη σειρά) η επιτροπή κάλεσε κάποιους ενδιαφερόμενους.

Από την Ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου διαβάζουμε:

«…Για το τρίτο θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Αρχηγός Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, η Δήμαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου, του ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ…»

Την άποψη των κατοίκων της περιοχής την ακούμε –εν μέρει μόνο –από τα ΜΜΕ όταν αυτά σπεύδουν να μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες τους. Τους εκπροσωπεί βέβαια και κατά κάποιο τρόπο η Δήμαρχος. ΑΝ όμως καλούσαν αντιπροσωπεία τους και στην επιτροπή… εκεί ίσως να διαφαινόταν ότι δεν συμφωνούν όλοι με την εικόνα που ΜΜΕ και πολιτικοί αποδίδουν στους νεαρούς «ταραξίες».

Αλήθεια, τους νέους που βρίσκονται «υπό κατηγορία» ποιος τους εκπροσωπεί;

Παλιά τους τέχνη κόσκινο! Στις επιτροπές καλούμε μόνο όσους θα δώσουν απόψεις και στοιχεία που είναι γνωστά, αναμενόμενα και εύκολα μπορείς να τα διαχειριστείς…

***

Σε ένα περίπου χρόνο έχουμε βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι που καίει τους «εκπροσώπους μας» και αυτό είναι που θα καθορίσει τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό όμως μάλλον αρνητικά θα καθορίσει την αναβάθμιση της ποιότητα της ζωής μας, την πιο σωστή σχέση μας με το Κράτος, τις ατομικές ελευθερίες, τον έλεγχο των «εκπροσώπων» μας…

Τούτο διότι ελάχιστα ασχολούμαστε με το τι ακριβώς κάνουν οι φωστήρες. Τους ψηφίζουμε και… σκουπίστε… τελειώσατε!

Ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος στο διαδίκτυο όπου πολίτες θα παρακολουθούν και θα αναδεικνύουν τις πράξεις και… τις παραλείψεις των πεφωτισμένων μας ηγετών.

Για όσους ενδιαφέρονται, πέραν των Αρχείων για προτάσεις Νόμων και Θεμάτων που εκκρεμούν, υπάρχουν και
το Αρχείο των Συνεδριάσεων της Ολομέλειας (εκεί να δείτε πράγματα και θαύματα) … καθώς και οι Εκθέσεις Πεπραγμένων.

Μελετήστε τα.
Αν δεν γίνει πιο καθαρό ποιον είναι καλύτερα να ψηφίσετε… σίγουρα θα γίνει ξεκάθαρο ποιον και γιατί να μην ψηφίσετε.

Δυστυχώς τα εν λόγω αρχεία ανεβαίνουν στο διαδίκτυο με αρκετή καθυστέρηση.
Λογικό δεν είναι;

***

Το θέμα της Παλιάς Λευκωσίας και της Πλατείας Φανερωμένης αναδεικνύεται από συγκεκριμένους πολιτικούς και ΜΜΕτζήδες για διάφορους αλλά πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, είναι «πιασάρικο». Το να μιλάς για νεανική παραβατικότητα ευχαριστεί την συντηρητική, φοβική, οπισθοδρομική, άκρως υποκριτική κοινωνία μας. Αν μιλήσεις με τρόπο ουσιαστικό π.χ. για την ανάγκη ρύθμισης του θέματος της τοκογλυφίας ή για όποια από τα άλλα θέματα προς συζήτηση ή τις προτάσεις Νόμων που εκκρεμούν… θα ευχαριστήσεις λίγους και πιθανόν να ενοχλήσεις πολλούς. Άμα όμως πεις για την «κακή νεολαία»… ω, ρε μάνα μου…

Δεύτερο, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα στη περιοχή που οι «εκπρόσωποι μας» λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Και να μην έχουν οι ίδιοι άμεσο συμφέρον, έχουν οι χρηματοδότες των κομμάτων.

Τρίτο, σε μια εποχή όπου τα αδιέξοδα του «Κυπριακού» ενδέχεται να αυξήσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου… η ανάδειξη «εχθρών του Έθνους και της Κοινωνίας» είναι το καλύτερο μέσο για να ενισχυθούν κομματικά χαρακώματα, να πληγούν αντίπαλοι, να δικαιολογηθούν φαινόμενα ρατσισμού και εθνικισμού … καθώς και η εμφάνιση σχετικών «οργανώσεων από πολίτες που ανησυχούν», πράγμα που με την επέκταση και εδραίωση των ακραίων θέσεων συνεισφέρει στο να παρουσιάζονται οι ήδη ακραίες θέσεις ως «μετριοπαθείς».

Αρπάχτε λοιπόν τίτλους ειδήσεων και τηλεοπτικά πάνελ… δηλώσεις και ατάκες πολιτικών φωστήρων… για να μάθετε επιτέλους ότι στην Νήσο των Αγίων… θέματα δημιουργούνται και αναδύονται στην επιφάνεια ΜΟΝΟ όταν υπάρχει λόγος σοβαρός.


Διάλεξαν και αυτοί μέρα να συνεδριάσουν. 22ή Απριλίου. Εμείς, όπως πάντα… μια μέρα μετά και υπνώττουμε.
Hasta Mañana. Ο χαιρετισμός… αφιερωμένος εξαιρετικά.

Roll Right... Roll Call...

Sunday, April 18, 2010

Making Plans iz Arrogance

.

(Volcanic Poetry in Wiki Report)


Χορτασμένος και μπαρουτοκαπνισμένος, τι να σας πω για τα ταξίδια του Αρχιερέα εις τας Ανατολάς ή τα βόρεια βεγγαλικά που σκάνε;

Μόνο να θυμίσω –ειδικά στον Άνθρωπο εν μέσω της φύσης –πως το να κάνεις σχέδια είναι μάλλον
αλαζονική συνήθεια.

Και στις δύο ενότητες θεμάτων πάντως… μάλλον αργήσαμε.


I Love the World

The roll of distant thunder breaks,
the afternoon of silence wakes
They hurry through from Petergate
as if they know this dance

In fury blind, I drive at night
across the moors, the open roads
Beneath the freezing starry skies,
racing in some trance

These cities are illusions
of some triumph over Nature's laws
We've seen the iron carcass rust
and buildings topple into dust

And as the waters rise, it seems
we cling to all the rootless things
The Christian lies, technology,
while spirits scream and sing

Oh God I love the world…

Well I never said I was a clever man
but I know enough to understand
That the endless leaps and forward plans
will someday have to cease


You blind yourselves with comfort lies
like lightning never strikes you twice
And we laugh at your amazed surprise
as the Ark begins to sink

This temple that is built so well
to separate us from ourselves
Is a power grown beyond control,
a will without a face

And watching from outside I wish
that I could wash my hands of this
But we are locked together here,
this bittersweet embrace

Oh God I love the world…

And if one day the final fire
explodes across the whitened sky
I know you've said you'd rather die
and make it over fast

With courage from your bravest friends,
waiting outside for the end
With no bitterness but an innocence
that I can't seem to grasp

I know somehow I will survive
- this fury just to stay alive
So drunk with sickness, weak with pain,
I can walk the hills one last time

Scarred and smiling, dying slow,
I'll scream to no one left at all
I told you so, I told you so,
I told you so . .

Oh God I love the world…

New Model Army


Πόσο το προτιμώ αυτό το θυμωμενοπένθιμο άσμα.

Thursday, April 15, 2010

Το Κάγκελο

.
Μειώθηκε η εμπορία προσώπων και η λειτουργία των καμπαρέ μας λένε τα αρμόδια όργανα του τόπου αλλά και οι σχετικές αναφορές στα ντόπια ΜΜΕ. Μάαααλιστα…

[P....R....E....S....S......P....L....A....Y]


Δεν γνωρίζουν δηλαδή αυτό που μπορεί να σε πληροφορήσει οποιοδήποτε μέλος της συμπαθούς τάξης της ταρίφας –παράρτημα νυχτερινής βάρδιας –ή οι πορτιέρηδες στα φτηνά ξενοδοχεία ή όποιος άλλος τυγχάνει συχνά να βρίσκεται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους δια το άθλημα του αγοραίου πήδουκλου.

Ότι δηλαδή … από τη μια ο ανταγωνισμός των ψευδο-καλλιτεχνίδων (αυτών δηλαδή που βρίσκονται στα κατεχόμενα) … και από την άλλη τα «φτηνά εργατικά χέρια» εξ Ασίας… κάνουν πλέον μη ανταγωνιστικό το «προϊόν» που πλασάρουν οι δικοί μας ατζέντηδες.

Εάν δε παρατηρήσατε να λιγοστεύει ο αριθμός των Ασιατισσών νεανίδων που κυκλοφορούν στα γνωστά σημεία της κάθε πόλης… να σας πληροφορήσω ότι αυτές είναι μόνο οι νεοφερμένες και άβγαλτες. Οι «παλιές» πλέον λειτουργούν με κινητό και ατζέντα για ραντεβού. Άμα δεν πάρεις νωρίς να κλείσεις, έχασες.

Πέντε έως δέκα χιλιάδες ευρώ παίρνουν οι ατζέντηδες στη χώρα τους για να τους εξασφαλίσουν μεταβίβαση και παραμονή στη Νήσο της Αφροδίτης και… για να καταλάβετε και το ρυθμό απασχόλησης …το ποσό αποπληρώνεται μέσα σε 3-5 μήνες.

Τουλάχιστον οι εργαζόμενες γλύτωσαν από τα χέρια των δικών μας ατζέντηδων, για την ποιότητα των «δικών» τους δεν ξέρω να σας πω.

Εκεί που η κρίση οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο, το ασιατικό παρακλάδι του αρχαιότερου των επαγγελμάτων συνεχίζει ακάθεκτο. Ακάθεκτα συνεχίζουμε βέβαια και εμείς οι Κύπριοι στο να κρύβουμε την πραγματικότητα κάτω απ’ το χαλί.

Monday, April 12, 2010

Modèle de mode

.
(Malcolm No More)
.
Απ’ αφορμή μια συζήτηση στου

Ονειροπόλου

για το reality show «Next Top Model»
και σε συνάρτηση με το θάνατο του
Malcolm McLaren.

Στο άλλο μου Ιστολόγιο (δες περιθώριο) είχα ένα σχόλιο–πρόσκληση. Στην αρχή το πήρα για spam και το έσβησα. Μετά θυμήθηκα ότι το όνομα Ονειροπόλος συνδέεται με ένα Ιστολόγιο και έτσι πέρασα από εκεί να δω τι παίζει.

Το θέμα–ερώτηση ήταν «…ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ REALITY NEXT TOP MODEL; »

Η απάντηση μου δεν είναι καμιά φιλοσοφική διατριβή. Είναι μια γρήγορη σύνοψη όσων απόψεων μου εκφράζω κατά καιρούς σχετικά με τέτοια θέματα (παράδειγμα, η σειρά «Η Αύρα του Νικητή» στο «Ηλίθιο Αγρινό»).

Με κάποιες διορθώσεις σε συντακτικά / ορθογραφικά και άλλα, ιδού:

«…

the Idiot Mouflon είπε...
No more protypa.
11 Απριλίου 2010 4:17 μ.μ.

the Idiot Mouflon είπε...
Και για να εξηγήσω.

Το "κακό" δεν γίνεται με τα "κακά πρότυπα", το κακό γίνεται με τα πρότυπα.

Αν πράγματι αγαπάς κάποιον τότε θέλεις να είναι και ελεύθερος/ελεύθερη. Μπορείς να εξηγάς, έτσι όπως τα καταλάβεις εσύ... πρέπει όμως μετά να αφήνεις το άτομο να επιλέγει.

Παράδειγμα συμπεριφοράς γίνεσαι βέβαια και χωρίς να το επιδιώκεις. Εκεί όμως είναι η αξία του να "εξηγάς".

Εγώ έκανα έτσι και έτσι, σε συνθήκες Α ή Β και το αποτέλεσμα όπως το αντιλαμβάνομαι είναι Δ ή Ε.

Δεδομένου πάντα ότι απευθύνεσαι σε κάποιον που μπορεί μετά να κρίνει μόνος του τι κρατά και τι πετάει.

Όταν όμως ενσυνείδητα συνδέεις το όποιο παράδειγμα συμπεριφοράς με την "επιτυχία", το "σωστό", το "καλό", κλπ..... ουσιαστικά βάζεις τα θεμέλια του μηχανισμού που μπορεί να παράξει και την μίμηση του "κακού".

Τούτο το κάμνεις διότι επεμβαίνεις στα γνωσιακά σχήματα που το άτομο συνδέει με τις έννοιες "επιθυμητό", "επιτυχία", κλπ.

Ο καθηγητής επιβραβεύει το μαθητή που λέει τη "σωστή απάντηση" (παπαγαλία). Ο μαθητής που νοιώθει "εκτός" δεν θα υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά... θα υιοθετήσει όμως όποια συμπεριφορά θα του προσφέρει ίδια ικανοποίηση... επιζητώντας την επιβράβευση από τους γύρω του ως "ρέμπελος", "δυνατός", "σικκιμετζής", κλπ.

Ο γονιός παινεύει π.χ. τη Χαρούλα Αλεξίου λέγοντας πως "τότε υπήρχε καλή μουσική και καλλιτέχνες". Προβάλλει ως μόνα θετικά όσα προέρχονται από αυτή την εποχή ή σχολή. Έτσι θεμελιώνει την τάση που αργότερα το παιδί θα υιοθετήσει για να "λατρεύει" τους μετέπειτα -κατά τον γονιό -ασήμαντους και ατάλαντους.

Μαθαίνουν δηλαδή να ανταποκρίνονται σε πρότυπα, "καλά" και "κακά".

Με τα ΜΜΕ και ειδικά τα ΜΜΕ εικόνας... (ακόμη και με τις τέχνες όπως την υποκριτική) ...

...λόγω της εκ κατασκευής ανάγκης για τελειότητα

… (ακόμη και ο "κακός" σε ένα φιλμ πρέπει να έχει το σωστό μέηκ-απ, τον κατάλληλο φωτισμό, τον σωστό λόγο, τους επιτηδευμένους τροπισμούς, κλπ. ... δλδ. ο Αίας ο Τελαμώνιος ή ο Οιδίποδας πρέπει να "ακούγονται σωστοί και να πετυχαίνουν την συν-πάθεια του θεατή" ακόμη και στη χειρότερη τους στιγμή [δεν θυμάμαι αν ήταν ο Νίτσε ή ο Καμύ που το έφερε ως παράδειγμα]) ...

... ενισχύουν την ανθρώπινη τάση να αποδέχεται γνωσιακά σχήματα ορισμού του θεμιτού /επιθυμητού και υιοθέτησης ανάλογων συμπεριφορών.

Τούτα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι Τέχνες, η εικόνα, τα ΜΜΕ.

Σημαίνουν όμως ότι θα έπρεπε να μεριμνούμε ούτως ώστε από νωρίς τα άτομα να έχουν επίγνωση αυτών των μηχανισμών, να μπορούν δηλαδή να ασκούν -όπως προανέφερα -την κρίση τους.

11 Απριλίου 2010 4:40 μ.μ.
…»


Ως επίλογος:

Oooiii Malcolm!

Tell me something mate,
we gave ‘em a shock, right,
we gave a good kick in the sack of the establishment,
right?

But then we ‘elped them realise
that they can practically sell
anything…

Right?

So tell me Malcolm…

Do we care?


***

Ας το έχουμε λοιπόν υπόψη μας όταν ΜΜΕτζήδες και Παιδεία μας φλομώνουν με τα κάθε είδους «πρότυπα» : Η Αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols, γκέγκε;

Friday, April 9, 2010

ΕΥΡΗΚΑ !

.
Η κρίση, τα spreads, τα μέτρα λιτότητας.


Παπαριές!


Κύριε Παπανδρέου, νέο ΤΖΑΚΠΟΤ στο ΤΖΟΚΕΡ, ακούσατε;

15 τα εκατομμύρια!

Πάω να κάνω κουπόνι του ΤΖΟΚΕΡ και να το καταθέσω εδώ :
ΙΒΑΝ GR 04 010 0024 0000000026132462 και SWΙFT/BIC BNGRGRAA.
(Λογαριασμός αλληλεγγύης για την απόσβεση δημοσίου χρέους)

Tuesday, April 6, 2010

Απορία Ηλιθίου Πράσινη

Οι εξουσίες του Επίτροπου Περιβάλλοντος στα θέματα των αρμοδιοτήτων του είναι μάλλον περιορισμένες.

Σε
μία από τις σχετικές ιστοσελίδες βλέπουμε πως ανάμεσα στα καθήκοντα του είναι η παρακολούθηση, η υποβολή εισηγήσεων, η παροχή συμβουλών σε Υπουργικό Συμβούλιο και Υπουργούς, η ανάθεση της ετοιμασίας επιστημονικών εκθέσεων… και σε ειδικές περιπτώσεις … κάποιες επιθεωρήσεις, διερεύνηση καταγγελιών, έλεγχος διαδικασιών, η υποβολή εκθέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και η παροχή οδηγιών σε αρμόδιες υπηρεσίες για εκθέσεις προς τον Πρόεδρο.

Σημαντικός ο ρόλος αλλά κυρίως συμβουλευτικός / βοηθητικός.


***

Την Πέμπτη, 1η Απριλίου ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ Θεοπέμπτου, κοινοποίησε από το Ιστολόγιο του ένα κείμενο σχετικό με Μονάδες Επεξεργασίας Υγρών Οικιακών Αποβλήτων σε Μεμονωμένες Κατοικίες που περιέχει και
μέρος επιστολής που στάληκε προς υπ. Εσωτερικών και Γεωργίας.

Στην προτελευταία παράγραφο ο Επίτροπος αναφέρει:

«…Με βάση τις πιο πάνω προτάσεις έχω ήδη κάνει εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Γεωργίας όπως:
* Υποχρεωθούν όλες οι υπάρχουσες μεμονωμένες κατοικίες να εγκαταστήσουν μονάδες επεξεργασίας υγρών οικιακών αποβλήτων εντός ενός έτους.
* Να είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων με υποχρεωτικό όρο που θα επισυνάπτεται στην πολεοδομική άδεια των νέων κατοικιών…»

Τούτα βέβαια είναι απλώς εισηγήσεις. Το τι θα πράξουν Υπουργεία και Βουλή θα το δούμε στο μέλλον.***

Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» (06 Απριλίου 2010, σελ. 4) υπάρχει
ένα άρθρο σχετικά με τις επιδοτήσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Αυτές οι επιχορηγήσεις αφορούν κυρίως θερμομονώσεις, υβριδικά / ηλεκτρικά Ι.Χ., φωτοβολταϊκά, κλπ. Εκκρεμεούν 6000 αιτήσεις.

Άλλο θέμα βέβαια, αν όμως το δημοσίευμα αληθεύει και όντως κινδυνεύουν τέτοιες –ήδη υπάρχουσες –επιχορηγήσεις, τότε οι επιχορηγήσεις των όποιων νέων μέτρων σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας… είτε απλά δεν θα υπάρξουν είτε θα γίνουν με νέα κριτήρια που θα διέπουν όλες τις σχετικές επιχορηγήσεις.

Έτσι;

Να παρατηρήσω πως… για μια ακόμη φορά ένα ΜΜΕ αγγίζει ένα θέμα όπως π.χ. οι επιχορηγήσεις… κάνοντας ελάχιστη ή καθόλου αναφορά στις προϋποθέσεις /στα κριτήρια που η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή/και η νομοθεσία υπαγορεύουν. Όπως επίσης δεν μας λένε και ποιοι πέρασαν τον Ά ή Β σχετικό νόμο /σχετική απόφαση, ποιοι στήριξαν / αντέδρασαν, κλπ.

Ίσως να είναι απόδειξη της ηλιθιότητας μου η απαίτηση μου να γνωρίζω ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο / ποια θεμελιώδης αρχή επικαλέστηκαν οι Νομοθέτες / Κυβερνώντες για την όποια απόφαση τους…
τι μας έλεγαν πως είναι η κατάσταση όταν αποφάσιζαν Α και τι μας λένε τώρα που αποφασίζουν Β.


***

Ευαίσθητο θέμα οι επιχορηγήσεις, ειδικά εν μέσω κρίσης. Σίγουρα θα πρέπει να πετυχαίνουν το σκοπό τους, δλδ. την ενθάρρυνση και την διάδοση πολιτικών ωφέλιμων για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας… και μάλιστα με τρόπο που να αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Θα πρέπει επίσης να είναι κοινή γνώση όλων θέματα όπως… τα οικολογικά / ενεργειακά κέρδη από τις όποιες εφαρμογές προγραμμάτων / πολιτικών αποφάσεων, το κόστος της κάθε προσπάθειας εφαρμογής, το κόστος από τη μη εφαρμογή, τα πιθανά κέρδη για κατασκευαστές / επενδυτές ανάπτυξης γης, κλπ, από εφαρμογή ή μη , οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση, στατιστικά για την ανταπόκριση του κοινού, κλπ.


***

Εμένα πάντως μου δημιουργήθηκε μια απορία, πιθανόν λόγω της ασχετοσύνης μου, απορία την οποία υπέβαλα και στο Ιστολόγιο του Επιτρόπου:

«…Αν αληθεύει ότι τερματίζεται η πολιτική επιδότησης μέτρων εξοικονόμισης ενέργειας... αναρωτιέμαι τι μέλλον θα έχουν και τα όποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμισης ενέργειας όπως οι ΜΕΥΟΑ.

Εκτός και αν περιμένουμε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά θα κάνει τέτοια μέτρα (οικονομικώς) προσιτά για όλους, οπόταν η υποχρεωτική εγκατάσταση δεν θα είναι επιλογή μόνο για τους εύπορους / επενδυτές στην ανάπτυξη γης.

Ήδη, αν σωστά μεταφέρει τη θέση του υπ. Εσωτερικών η εφημερίδα, από τις επιχορηγήσεις σχετικά με την ενέργεια επωφελήθηκαν κυρίως οι άνωθεν.

Ένα σύστημα με εξαναγκασμούς και χωρίς ΣΩΣΤΕΣ επιδοτήσεις ... θα αφορά πράγματι το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της κοινωνίας ή... θα είναι παιγνίδι μόνο για τους επενδυτές ανάπτυξης γης / κατασκευαστές τέτοιων εγκαταστάσεων;

Αυτοί, με ή χωρίς επιχορήγηση μπορούν. Οι υπόλοιποι;

Αν για χάρη των σωστών -οικολογικά, ενεργειακά -πολιτικών θα γίνουν οι μεμονωμένες κατοικίες ακόμη πιο "προνομιακής φύσης" αγαθό... σημαίνει πως θα πετύχουμε και στα οικολογικά τον ταξικό διαχωρισμό.

Όσοι κρατούν... θα μπορούν και οικολογικά.
Οι άλλοι; ...»


Thursday, April 1, 2010

Resurrection (Jack)Rabbit!

Whether it was Ombion or Stravara Mas I cannot remember. But… someone, somehow managed to excavate this jewel of boy-scout conspiracy and reveal the truly fathomless nature of “the struggle”. Amen!P.S.: Ha! It was THEM!

Ανά(σ)ταση Λαέ!

Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα ανάμεσα στις προσταγές του χριστιανισμού που πιο συχνά ξεχνάν οι καλοί χριστιανοί… αυτό θα έλεγα πως είναι η «θυσία εαυτού» αντί της «θυσίας του άλλου». Υποθέτω πως μέσα σε αυτό το πνεύμα εντάσσονται και οι γεμάτες χριστιανική ευλάβεια ταινίες που παρελαύνουν αυτή τη βδομάδα στην οθόνη μας.

ΡΙΚ 1,
Michael Collins (Μ. Τετάρτη).
ΡΙΚ 1, "Στην Κύπρο Άρχισε η Αγάπη μας" (Μ. Πέμπτη)
MEGA,
The Bridge of the River Kwai (Μ. Παρασκευή).

Ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί σκάνε σάκοι σε κάδους απορριμμάτων.