silent counter

Μ.ΠΟ.ΎΦ.Λ.Ε.Σ.

Μέτωπο...ΠΟλιτη-κής...ΎΦανσης...Λαϊκών...Εξάρσεων...Σουρεαλισμού

Θεωρία Πολιτη-κής Πρακτικής

Monday, March 29, 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ: Yo, African people… Unite!





[ P..R..E..S..S..... P..L..A..Y.. ]

Βγήκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την έφεση κατά της Αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση ξυλοδαρμού των 2 φοιτητών στην Αρμενίας.

Το βίντεο με το επεισόδιο στην Ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πολίτης»,
εδώ.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου από το Cylaw.org,
εδώ.

Η απόφαση του Ανώτατου από Cylaw.org, εδώ
και από την Ιστοσελίδα του ίδιου του Α.Δ., εδώ.

Σύμφωνα
με τα όσα λέει.
στον Ιστοχώρο του το ίδιο το Α.Δ., σε μια τέτοια έφεση αυτό μπορεί:

«…3. Κατά την εκδίκαση έφεσης που ασκήθηκε από ή με έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από αθωωτική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο δύναται:
α. να ακυρώσει την απόφαση αυτή και να καταδικάσει και επιβάλει στον κατηγορούμενο ποινή για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα για το οποίο θα μπορούσε να καταδικαστεί βάσει της απόδειξης που προσάχθηκε,
β. να διατάξει όπως διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα ή όπως ο κατηγορούμενος επανδικασθεί,
γ. να απορρίψει την έφεση….»

Όταν βγήκε η πρωτόδικη απόφαση
είχα εκφράσει μία ευχή και έκανα και δύο παρατηρήσεις σχετικά με την απόφαση αυτή.

Οι παρατηρήσεις αφορούσαν τα δικαιολογητικά του Κακουργιοδικείου για την αθώωση και συγκεκριμένα το θέμα γνησιότητας του βίντεο και το θέμα της δημοσιότητας.

Για τη 2η παρατήρηση φαίνεται ότι κάπου είχα λάθος. Τελικά, σύμφωνα και με την απόφαση του Α.Δ., ο Νόμος (και –πιστεύω –η Λογική) πράγματι απαιτεί συγκεκριμενοποίηση του πως και γιατί η δημοσιότητα επηρεάζει τη δυνατότητα δίκαιης δίκης. Αναρωτιέμαι, αυτό δεν το γνώριζαν οι δικαστές του Κακουργιοδικείου;

Για την 1η παρατήρηση, το Α.Δ. στην απόφαση του κάνει μια επισήμανση. Ότι το Κακουργιοδικείο χρησιμοποίησε τις μαρτυρίες δύο εμπειρογνωμόνων που βασικά συμφωνούσαν στο αποτέλεσμα (πως η ταινία είναι αυθεντική) για να εξουδετερώσει εκείνη που ήταν «απόλυτη» και να βασιστεί σε εκείνη που έλεγε «μάλλον ναι παρά όχι». Το «μάλλον ναι παρά όχι» όμως δεν είναι σημάδι ανησυχητικής αβεβαιότητας. Είναι αυτό που οφείλει να λέει κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του. Ειδικά σε τομείς όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία… το «είμαι απόλυτα σίγουρος» δεν έχει θέση. Πέραν αυτού, όπως ορθά διαπίστωσε το Α.Δ., είναι κακή πρακτική να βασιστείς στην διαβάθμιση της βεβαιότητας για να απορρίψεις μια εκ των δύο γνωματεύσεων ενώ αυτές συμφωνούν στο ουσιαστικό τους συμπέρασμα.

Και φτάνουμε στην ευχή.

Το Α.Δ. μπορούσε να επιστρέψει και καταδικαστική απόφαση. Αντ’ αυτού, διέταξε εκ νέου δίκη. Γιατί; Αφού είχε ουσιαστικά απορρίψει τους δύο βασικούς πυλώνες της απόφασης (γνησιότητα και δημοσιότητα) αλλά και το θέση του Κακουργιοδικείου σε σχέση με την αναγνώριση των αστυνομικών από τους αξιωματικούς τους μετά που παρακολούθησαν το βίντεο.

Ελπίζω να μην το έκανε για να δείξει πως «δεν το επηρεάζει η κοινή γνώμη». Ελπίζω επίσης ο χρόνος που θα χρειαστεί για νέα εκδίκαση και νέα πιθανή έφεση από τους κατηγορούμενους σε περίπτωση καταδίκης τους… να μην χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η πραγματική απονομή δικαιοσύνης.

Πάντως… η απόδοση ευθυνών σε αστυνομική ηγεσία, εκπαιδευτές και πολιτικούς προϊσταμένους παραμένει στα αζήτητα.

Africa Unite !

Tuesday, March 23, 2010

ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ

.
.
Πρόσφατο πρώτο θέμα στα κανάλια μας. Τα ιδιωτικά θα τα προσπεράσω. Το κρατικό μας Ίδρυμα όμως θα τα παραλάβω.

Το θέμα: η βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο των αρχιεπισκόπων.


21-03-2010. Κύριο Δελτίο Ειδήσεων στις 20:00.

(Η χρονομέτρηση δεν αφορά όλο το δελτίο αλλά το ίδιο το ρεπορτάζ. Για λίγο καιρό το βρίσκουμε εδώ:
Αρχείο ΡΙΚ )


Περιγραφή του Κύριου Θέματος Πριν Από τους Τίτλους Ειδήσεων.

Στα 20 δευτερόλεπτα περιληπτικής περιγραφής του θέματος, έχουμε την αναφορά στην αλλοδαπή καταγωγή του δράστη μόλις στο 7ο δευτερόλεπτο.

Στο 13ο δευτερόλεπτο γίνεται αναφορά στην πιθανότητα να έκλεψε και τα οστά του Σωφρόνιου ΙΙΙ (ενώ αργότερα γίνεται αναφορά στο ότι δεν ξέρουν καν αν ήταν εκεί τα συγκεκριμένα οστά).

Φτάνουμε στο 15ο δευτερόλεπτο πριν γίνει η όποια νύξη για την ψυχολογική κατάσταση του δράστη. «Προβληματικό άτομο χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πρόβλημα με την Εκκλησία και τους ιερούς χώρους».

Κύριο Θέμα.
Εκφωνήτρια. Αναφορά στην καταγωγή του δράστη, 9ο δευτερόλεπτο. «Νεαρός Ρουμάνος συνελήφθη και ομολόγησε την βέβηλη πράξη αναφέροντας ότι έχει πρόβλημα με τους ιερούς χώρους και την Εκκλησία».


Ακολούθως, 15ο δευτερόλεπτο, «…Είναι προβληματικό άτομο λέει η Αστυνομία. Ο δράστης προέβη σε βανδαλισμούς… ». Στο 23ο δευτερόλεπτο, «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο νεαρός επισκέφθηκε την Αστυνομία».

Ακολουθεί το ρεπορτάζ με σκηνές από το «χώρο του εγκλήματος».


29ο δευτερόλεπτο «Η απρόσμενη επίσκεψη το μεσημέρι 34χρονου Ρουμάνου στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού έδωσε απαντήσει και έλυσε το μυστήριο της πρωινής βέβηλης πράξης στο κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα όπου βρίσκονται οι τάφοι έξι αρχιεπισκόπων. Ο νεαρός συνελήφθη αφού προηγουμένως προέβη σε μια ακατονόμαστη ενέργεια. σε βάρος των αστυνομικών. Ο 34χρονος χωρίς περιστροφές ομολόγησε τους βανδαλισμούς στο κοιμητήριο».

Φτάνουμε δηλαδή 45ο δευτερόλεπτο του κύριου θέματος (αφήνουμε έξω το χρόνο των τίτλων) προτού γίνει καν νύξη σε αυτό που άλλες πηγές είπαν ξεκάθαρα * (δες σύνοψη).

Στη συνέχεια, 52ο δευτερόλεπτο του κύριου θέματος, ακούμε δηλώσεις εκπροσώπου της Αστυνομίας. «Φαίνεται να είναι ένα προβληματικό άτομο το οποίο μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με παρόμοια περιστατικά και εξ όσων έχει αναφέρει έχει κάποιο πρόβλημα με τους ιερούς χώρους».

Ακολουθεί αναφορά του ρεπόρτερ στις αρχικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στις λεπτομέρειες της πράξης, όπως π.χ. αναφορά στο ποιοι τάφοι βεβηλώθηκαν, πότε έγινε αντιληπτό το γεγονός… καθώς και στην φωτιά που φαίνεται να έβαλε ο δράστης σε σωρό απορριμμάτων. Κατόπιν γίνεται αναφορά στο ότι τα οστά από τον ένα τάφο είχαν παλαιότερα μετακινηθεί και στο ότι είναι ακόμα άγνωστο εάν τα οστά του Σωφρονίου ΙΙΙ ήταν ακόμα στον τάφο, όπως και στην θέση του δράστη ότι δεν μετακίνησε οστά παρά μόνο ταφόπλακες. Μετά έχουμε μια ιστορική αναδρομή σε σχέση με τη δημιουργία του κοιμητηρίου και τις κατά καιρούς μεταφορές των λειψάνων. Φτάσαμε στο 3ο λεπτό και 10ο δευτερόλεπτο.

Ακολουθούν σκηνές με αντιδράσεις πιστών που βρέθηκαν στον εν λόγω χώρο για τη θεία λειτουργία, αντιδράσεις έκπληξης αλλά και αγανάκτησης όπως λέει ο ρεπόρτερ. Χαρακτηριστικά, ένας εκ των πολιτών λέει «…πρέπει η Πολιτεία να πιάει αυστηρά…» (3:38).

Στη συνέχεια έχουμε και πάλι ιστορική αναφορά στις θητείες των 3 ιεραρχών, οι τάφοι των οποίων βεβηλώθηκαν.

Πίσω στην εκφωνήτρια. (4:00)

«Η βεβήλωση των αρχιεπισκοπικών τάφων προκάλεσε την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου και πολιτικών αρχηγών. Ο Αρχιεπίσκοπος προέβλεψε από την αρχή τα κίνητρα αλλά και την ταυτότητα των δραστών. Πολιτικοί ηγέτες ζήτησαν λήψη έκτακτων μέτρων».

Ρεπορτάζ με δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και πολιτικών.
Ρεπόρτερ (4:14): «Ένα επεισόδιο που έγινε χθες το απόγευμα μεταξύ αλλοδαπών και του ιερέα της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα έριξε τις υποψίες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».
Αρχιεπίσκοπος (4:22): «Πρέπει να είναι ξένοι… που ίσως έχουν ζητήσει βοήθεια και δεν τους εδόθη… χασισλήδες και άνθρωποι του υποκόσμου …και πιστεύω ότι μάλλον εκείνοι πρέπει να έκαμαν τις ασχημίες αυτές».

Ρεπόρτερ (4:45): «Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν και ο Μακαριότατος έγινε πιο αποκαλυπτικός».
Αρχιεπίσκοπος (4:49): «…κάποιος αλλοδαπός, μελαψός, εφώναζε το απόγευμα και λοιπά, ότι είχε ζητήσει βοήθεια και δεν του έδωσαν αλλά έλειπεν ο παπάς, εκείνη την ώρα ήρθε που εφώναζεν. Δεν ξέρω αν εζήτησεν κάποιους επιτρόπους ή οτιδήποτε και αρνήθησαν…»

Όλα αυτά με υπότιτλο «Έργο αλλοδαπών λέει και η Εκκλησία».

Φτάνουμε στις πολιτικές μας διάνοιες
Ρεπόρτερ (5:11): «Ανησυχίες αλλά και αποτροπιασμό εκφράζει η πολιτική ηγεσία».

Άντρος Κυπριανού, ΓΓ του ΑΚΕΛ (5:15): «Νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμεν όλοι τις έρευνες τις οποίες διεξάγει η Αστυνομία για το που θα καταλήξουν προτού πούμεν οτιδήποτε περισσότερο. Κινδυνεύουμεν να κάνουμε κάποιον λάθος εάν τοποθετηθούμεν πρόωρα».

Ρεπόρτερ (5:28): «Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια για αντιμετώπιση του εγκλήματος ζήτησε εκ νέου η ΕΔΕΚ».

Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος ΕΔΕΚ (5:34): «Εδώ και τώρα, θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση για μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας που δημιουργεί πλέον στους πολίτες όχι απλώς ανησυχία αλλά, θα έλεγα, πανικό».

Ρεπόρτερ (5:53): «Ον νέοι βανδαλισμοί δίπλα από τον αστυνομικό σταθμό αποτελούν πρόκληση για την αστυνομία εκτίμησε το Κίνημα Οικολόγων».

Ιωάννα Παναγιώτου, ΓΓ των Οικολόγων (6:00): «Είτε πρόκειται για μιμητισμό, είτε υπάρχει κίνητρο, το φαινόμενο αυτό είναι ανησυχητικό, απεικονίζει μια κοινωνική και ηθική αποσάθρωση, η οποία απαιτεί δραστικά και άμεσα μέτρα και από την πολιτεία αλλά και μια βοήθεια από τους ίδιους του πολίτες και τα κοινωνικά σύνολα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί».

Ρεπόρτερ (6:20): «Είναι σαφές αναφέρουν οι Οικολόγοι ότι οι δράστες επιδιώκουν να εκθέσουν και να ρεζιλέψουν την αστυνομία»

Επιστροφή στην εκφωνήτρια. Από το 6:28 μέχρι και το τέλος του ρεπορτάζ (12:50, δλδ. έξι λεπτά και βάλε), ο Ιστορικός Άντρος Παυλίδης (συχνά συνεργάτης του ΡΙΚ) μας φορτώνει με διάφορες ιστορικές λεπτομέρειες προκειμένου να αντιληφθούμε τη σημασία των τριών αυτών αρχιεπισκόπων.

Το όλο ρεπορτάζ, περίπου 12 λεπτά.



***

Ας συνοψίσουμε.

Ένα άτομο (ηλικίας 34-43, διάβασα 10 διαφορετικές εκδοχές) βεβηλώνει το κοιμητήριο των αρχιεπισκόπων. Στη συνέχεια μεταβαίνει σε αστυνομικό σταθμό, δείχνει ή πετάει σακουλάκι με κόπρανα στα όργανα* και… αφού τον συλλαμβάνουν, ομολογεί την πράξη του.

Εάν αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να πειστεί κάποιος ότι πρόκειται για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, το γεγονός ότι την επόμενη μέρα οδηγήθηκε για αξιολόγηση στο ψυχιατρείο (δες Ειδήσεις, Αρχείο ΡΙΚ, 22/03) … πείθει ότι τουλάχιστον πέρασε από το μυαλό της Εισαγγελίας.

Ξεχάστε το αν είναι ο πραγματικός ένοχος, ξεχάστε ακόμα και την περίπτωση να τον ενεθάρρυναν άλλοι σε αυτές του τις πράξεις. Σκεφτείτε μόνο, τι προέχει σε τέτοιες περιπτώσεις; Δεν είναι σημαντικότερο να κοιτάξουμε θέματα όπως… το πώς αντιμετωπίζουμε και πως βοηθούμε άτομα με τέτοια προβλήματα; Λογικά, ναι. Λογικά όμως…

Τι κάνει λοιπόν το Ίδρυμα μας με μια τέτοια είδηση;

Ονομάζει ως ακατονόμαστη την πράξη που θα έκανε ολοφάνερο στον καθένα το ότι ο δράστης ήταν «τραλαλά», κάνει μια απλή αναφορά στην εκτίμηση της Αστυνομίας «πρόκειται για προβληματικό άτομο»… και προβάλλει πρωτίστως το ότι είναι αλλοδαπός!

Αντί δηλαδή η είδηση να παρουσιαστεί με τρόπο που να κατευνάσει τα πνεύματα και να στρέψει την προσοχή του κόσμου στο πως διαχειριζόμαστε τα προβλήματα των ψυχολογικά άρρωστων… παρουσιάζεται ακριβώς με τον τρόπο που θα ενισχύσει την άποψη «για όλα φταιν’ οι αλλοδαποί».

Εκθειάζει μάλιστα και την ικανότητα του Αρχιεπίσκοπου που είχε –άχαχαχαχα –προβλέψει δράστη και κίνητρα. Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι, «ρουμάνος, πιθανόν ψυχασθενής» = «μελαψοί, αλλοδαποί χασισλήδες και εκβιαστές βοήθειας». Μήπως θα του ζητήσει κανένας το λόγο μετά; Το πολύ να του ζητήσουν να προβλέψει «κανένα σί’ουρο» στις ιπποδρομίες (παίζεις το αντίθετο και κερδίζεις).

Καπάκι στις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου, οι δηλώσεις των πολιτικών.

Ο Άντρος Κυπριανού, προσεκτικός. Οι υπόλοιποι…

Ο ένας διαβλέπει πανικό (σκατοφοβία) στο λαό και ανάγκη διάσκεψης για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Η άλλη … προσπάθεια να ρεζιλευτεί η Αστυνομία. (Τούτον ακριβώς εσκέφτετουν ο άδρωπος ολάν.)

Μήπως θα ακούσουμε κανέναν από αυτούς να απολογούνται;
Μήπως θα τους ρωτήσει κανένας δημοσιογράφος αν επιμένουν στις θέσεις τους ενόψει των εξελίξεων;

Μήπως θα πουν «βρε παιδιά, δεν είχαμε πλήρη πληροφόρηση και είπαμε βλακείες»; Όχι. Απλά, τις επόμενες μέρες κανένας δεν θα τους ζητήσει το λόγο για τις δηλώσεις τους και έτσι… ούτε γάτα… ούτε ζημιά.

Θα επικροτούσα το Ίδρυμα μας εάν αυτές τις δηλώσεις τις χρησιμοποιούσε για να καταδείξει την βλακεία των αρχόντων μας.
Είναι όμως φανερό ότι το Ίδρυμα ήθελε να επιβάλει αυτή την βλακεία, να βεβηλώσει τους εγκέφαλους των τηλεθεατών.

Αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση του τότε θα πρόβαλλε πρώτα την πτυχή της ψυχολογικής κατάστασης του δράστη και όχι την καταγωγή του.
Θα αφιέρωνε επίσης κάποια λεπτά στα θέματα «ψυχολογική στήριξη, κράτος πρόνοιας, κρατικές ιατρικές υπηρεσίες» αντί να τελειώσει το ρεπορτάζ με ΕΞΑΛΕΠΤΗ αναφορά στην ιστορία των Αρχιεπισκόπων.

Με τον ίδιο τρόπο βεβηλώνουν τα μυαλά μας καθημερινά. Με τον τρόπο που προβάλουν π.χ. θανάτους στην άσφαλτο που αφορούν νέους. Αλήθεια, πότε θα κάνουν παρόμοια ρεπορτάζ με αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μεσηλίκων;

Το Ίδρυμα μας ανέκαθεν τηρούσε αυτή τη στάση. Προβάλλει διάφορα θέματα με τρόπους που απώτερο σκοπό έχουν να προωθήσουν την ξενοφοβία και τον συντηρητισμό, τις αντιλήψεις περί «κακών ξένων» και «κακής νεολαίας», τις αρλούμπες που οι πολιτικοί μας «αρχηγοί» αραδιάζουν για να δικαιολογήσουν την μίζερη ύπαρξη τους. Αυτοί είναι οι πραγματικό Βέβηλοι.

Η Ένωση Συντακτών που είναι;

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης;

Thursday, March 18, 2010

Εδώ Κακοτεχνείο, εδώ Κακοτεχνείο !

.
Ακούτε Ανελεύθερο Σταθμό!

(Απίστευτο το τι βρίσκει κανέις σήμερα στο γιουτιούμπιον)

Γιουροβιζιονιστείτε!

YET ANOTHER HIT

[ Eurovision Song Contest, Greece, 2010, OPA! , Αλκαίος, Friends, Deutschland, Greek Debt, Spreads, Spread your Legs, Riots, Protests, Fire, Φωτιά, Julia Alexandratou, Google me Timbers, Porn, Καραμανλής, Παπανδρέου, Αλέκα, Καρατζαφέρης, Siemens, Athens Olympics, Ζαχόπουλος, Βατοπέδι, Παπαδοπαίδι, περασμένα-ξεχασμένα,
καραγκιόζηδες... ]

Tuesday, March 16, 2010

GOD SAVE Σύρω Κόρδα



[P R E S S . P L A Y ... T H E N . W I P E]

Όπως μας μεταφέρουν οι φίλοι από το ιστολόγιο PRAWNKRAKA, το μενού της Βασίλισσας Σοφίας περιείχε ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων της Νήσου των Αγίων και όχι μόνο. Δεν μπορούσε να ήταν και αλλιώς αφού ευρισκόταν εις την –γνωστήν δια την πίστην της εις τες παραδόσεις –ταβέρνα «Αιγαίο».

Όπως μας πληροφορούν και τα διάφορα έντυπα ΜΜΕ, η Βασιλική επισκέπτρια εις την Νήσον μας έφαγε: «…φρέσκο μπαρμπούνι και άλλα ψάρια στο κύριο μενού, αλλά εκείνα που τίμησε ιδιαίτερα ήταν τα αγρέλια με αγριαγκινάρες και αυγά και τη γλιστιρίδα με γιαούρτι. Απόλαυσε επίσης το επιδόρπιο, που δεν ήταν άλλο από μέλι με καρύδια…»


Απορία Ηλιθίου:

Η Βασιλική σούρτα*

εν’ άλλωσπως
που την κανονικήν;


* Σούρτα (η) = (σύρω–κόρδα) ευκοιλιώτης, τσίρλα (βλ. «σούρτιση»)
s.f. diarrhoea, loose bowels.


[Από το λεξικό «Το Κυπριακό Ιδίωμα» του Ρόη Παπαγγέλου, Α’ έκδοση, 2001, εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ]



Η αλήθεια είναι στους Sex Pistols, Γκέγκε;

“…When there's no future
How can there be sin
We're the flowers in the dustbin
We're the poison in your human machine
We're the future, your future…”


«God Save the Queen», the Sex Pistols.

Monday, March 8, 2010

Ένα rock-n-roll παραμύθι.

.
.

(Σύντομο Ναυσιπλοϊκό)
.
.

[ Πρόσμιξη πρώτη: 1) «Strange Fruit» / Billie Holiday
από δύο εκτελέσεις παράλληλα και
2) «Assouf» / Tinariwen. ]


Την ώρα που το αριστερό μας παρελθόν
ψαχουλεύει την Οικονομία
για να της πιάσει
… ότι μπορεί …
του Δαρβίνου
προσταγή ορίζει τις πορείες μας.


Μπροστά στο ερώτημα
«γιατί οι
Λαοί βρίσκονται

εγκλωβισμένοι
σε ατέρμονους ή τερματικούς
κύκλους
καταξίωσης

και
απαξίωσης»,

εσύ κρυφά κοιτάς
μέσα στις
–κατά καιρούς –
μεγάλες υποσχέσεις
της καλής επιβίωσης
και στους πολέμους της καλύτερης.

Όπως τα ονόματα και την δομή
των
Πόλεων
και των Αυτοκρατοριών,
αλλάζουν όψη.

Παραμένουν όμως και ίδιες.

Έτσι ακριβώς βρέθηκες να συλλογιέσαι
πως θα ανταποκριθείς στην όποια
σημερινή,
πεζή,
απόλυτη προσταγή
της Αγοράς : Ημέρα της Γυναικός: Του Ανδρός.

Άιντε τώρα να διαλέξεις
κουστούμ’ καλό.
Τριαντάφυλλο ακριβό.
Λέξεις γλυκές, σοκολάτες πικρές,
τα σωστά τραγούδια,
το chic στυλάκι,
το καλό μαγαζί για κρατήσεις,
την ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων,
την εικόνα αυτοπεποίθησης,
το βλέμμα
–προειδοποίηση επίθεσης –
στον ανταγωνισμό.


Από το εθνικό στο ερωτικό στο εμπορικό. Σύντομη Ναυσιπλοΐα.

[
Πίσω Ολοταχώς! ]

***
Κοίταξε καλά
στις οθόνες σου
σήμερα.

Πόσο συχνά το κυνηγητό της Ζωής
(στις όποιες εκφάνσεις της)
γίνεται με
τους όρους και τους ρυθμούς,
τους
στόχους και τους τρόπους
που οι εικόνες Τους μας υπαγορεύουν;


Εσύ κέρδισες σήμερα;

Τις εντυπώσεις,
το αντικείμενο του πόθου,
τον καλό μισθό,
το κατάλληλο περιτοίχισμα
για αυτό που άγριο το ερωτεύτηκες μα
οικόσιτο το χρειάζεσαι,
τον σεβασμό του αντιπάλου,
τον φόβο του ανταγωνιστή,
το αποκλειστικό δικαίωμα των μαζών
στο να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλήθος.

Πάρτε θέσεις μάχης αφού το θέλετε.

Ετοιμάστε κι’ άλλες παρελάσεις. Φορτώστε τις Αγορές.

Ο Πόλεμος τελείωσε.
Τον χάνουμε καθημερινά
γιατί δεν το καταλάβαμε
ότι τελείωσε. Γιατί δεν καταλάβαμε
ότι δεν χρειάζεται να είναι
Πόλεμος.

Οι γιορτές, η κάθε επέτειος …
δεν είναι εκεί για να θυμίζουν
δοξασμένες μέρες Νίκης
αλλά για να πλασάρουν
μεταλλαγμένη
την ανάγκη αυτής.

Την ανάγκη
όποιων–όσων
θα μας την εξασφαλίσουν.

Δεν είναι μόνο
η Γυναίκα που
τυγχάνει εκμετάλλευσης.
(Μ’ ακούτε Τζούλιες;)
Βέβαια σε μια Πατριαρχική κοινωνία
αυτή θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος.

Μα τώρα που γινόμαστε «ελεύθεροι»
πως μπορείς να αρνηθείς
ότι είναι όλος ο μηχανισμός
της διαιώνισης
σαν παιχνίδι
στα χέρια τους.

Κοινοπραξία Πολιτική
των Λόγιων-Ιστορικών,
της Ιατρικής,
του
Δόκτορα Μάρκετινγκ.

Απόφαση: Αυτοί θα θέλουν.
Αλλά
δεν πρέπει να γνωρίζουν.
Έτσι εμείς θα αποφασίζουμε πως, πότε, πόσο.

Τότε ακριβώς
είναι που η ρότα μας
σπάει
και γίνεται
ξανά
κυκλική

Friday, March 5, 2010

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ…

Για τις ανάγκες της προ–προηγούμενης ανάρτησης είχα πάρει μερικές σαββατιάτικες εφημερίδες.

Μοιραία πήρα μαζί τους και τα καθιερωμένα «τηλε-περιοδικά», απ’ αυτά με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της χαζο-ποίησης μας, με μπόλικο κουτσομπολιό και την μίζερη παρέλαση χαρούμενων αστέρων, αποτέλεσμα ντόπιας παραγωγής ή αντιγραφής / συρραφής από αντίστοιχα ξένα.

Αυτό το τελευταίο… για τα κουτσομπολιά το είπα, για τα αστέρια μας … ή για τα τηλεοπτικά προγράμματα;
Θα σας γελάσω.


Κάπου ανάμεσα στη σαχλή «επικαιρότητα» του star-system και τα ζώδια… βρίσκεις συνήθως και κανένα σταυρόλεξο.
Πολύ συχνά και αυτό αποτέλεσμα αντιγραφής ή/και το παράγωγο της αγγαρείας που συνήθως χρεώνονται τα πιο νέα μέλη της συντακτικής ομάδας.

Σταυρόλεξο λοιπόν.

Νιαγάρας ποταμός υπάρχει. Ναι, αυτός με τον καταρράχτη.


Είχα όμως την εντύπωση ότι στα σταυρόλεξα άμα ζητούν τα… μισά… τότε αναφέρονται σε συνεχόμενα γράμματα και όχι σκόρπια.

Με δυσκόλεψε κάπως αλλά είπα… «δε βαριέσαι, και τον Νίγηρα ποταμό να εννοεί θα το προσπεράσουμε, μικρό το κακό».



Στην επόμενη «δυσκολία» όμως
ο εγκέφαλος μου
κατάφερε την πλήρη παύση!

Σιγά-σιγά άρχισαν
κάποια εγκεφαλικά κύτταρα
να παίρνουν πάλι μπρος.

Μικρές σπίθες
έδωσαν πάλι κίνηση
στα γρανάζια.


«Μπορεί να κάνω λάθος αλλά… χμμμ… το Αλτ εδώ… Εργασία εκεί… ναι… Άχαροι… ναι… Αμί… ναι… ναι…. ΝΑΙ».

Τώρα… τι να υποθέσω για αυτή την περίπτωση;

«Είδος σκληρού Τούρκου» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ήταν ερώτηση–παγίδα; Υπάρχει κάποιος συσχετισμός που εγώ ο αδαής δεν γνωρίζω;

Είναι κάποιο από αυτά τα περίεργα ερωτήματα –σαν συνθηματικά –που μόνο οι δυνατοί λύτες γνωρίζουν;

Ή είναι όντως λάθος;
Κάποιος να μου εξηγήσει … σας παρακαλώ.

Αν είναι δικό μου το λάθος θα απολογηθώ.
Πρέπει όμως απαραιτήτως να μου λυθεί η απορία!

Πάνε τόσες μέρες… περπατώ και σκοντάφτω στα ίδια μου τα πόδια γιατί έχω εκεί το μυαλό μου, στο βασανιστικό αυτό ερώτημα.

Πρόκειται για έξαρση εθνικισμού;
Απόπειρα διείσδυσης στο υποσυνείδητο του αναγνωστικού κοινού;

Ήτανε μικρά τα γράμματα του κειμένου ή μεγάλη η στραβωμάρα κάποιου στη σύνταξη / διόρθωση / σελίδωση;
Μα όλων μαζί;

Μήπως το είδαν αλλά κανείς τους δεν αναρωτήθηκε;

Μήπως είναι φανατικοί
αναγνώστες της
Φρικη-παίδειας;

***

Μην με ρωτήστε ονόματα,
θα πέσει κεραυνός να με κάψει.

Πάντως αν είναι δικό μου το λάθος,
απολογούμαι εκ των προτέρων.

Για να μην μου στεναχωριέστε όμως…
υπόσχομαι ότι θα ανεβάσω άλλη ανάρτηση
με διάφορα λάθη από την εφημερίδα
που συνήθως παίρνω.
Μόνο που δεν θα περιοριστώ
σε τέτοιου είδους λάθη.

Υπάρχουν και πιο σοβαρά.