silent counter

Μ.ΠΟ.ΎΦ.Λ.Ε.Σ.

Μέτωπο...ΠΟλιτη-κής...ΎΦανσης...Λαϊκών...Εξάρσεων...Σουρεαλισμού

Θεωρία Πολιτη-κής Πρακτικής

Tuesday, April 6, 2010

Απορία Ηλιθίου Πράσινη

Οι εξουσίες του Επίτροπου Περιβάλλοντος στα θέματα των αρμοδιοτήτων του είναι μάλλον περιορισμένες.

Σε
μία από τις σχετικές ιστοσελίδες βλέπουμε πως ανάμεσα στα καθήκοντα του είναι η παρακολούθηση, η υποβολή εισηγήσεων, η παροχή συμβουλών σε Υπουργικό Συμβούλιο και Υπουργούς, η ανάθεση της ετοιμασίας επιστημονικών εκθέσεων… και σε ειδικές περιπτώσεις … κάποιες επιθεωρήσεις, διερεύνηση καταγγελιών, έλεγχος διαδικασιών, η υποβολή εκθέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και η παροχή οδηγιών σε αρμόδιες υπηρεσίες για εκθέσεις προς τον Πρόεδρο.

Σημαντικός ο ρόλος αλλά κυρίως συμβουλευτικός / βοηθητικός.


***

Την Πέμπτη, 1η Απριλίου ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ Θεοπέμπτου, κοινοποίησε από το Ιστολόγιο του ένα κείμενο σχετικό με Μονάδες Επεξεργασίας Υγρών Οικιακών Αποβλήτων σε Μεμονωμένες Κατοικίες που περιέχει και
μέρος επιστολής που στάληκε προς υπ. Εσωτερικών και Γεωργίας.

Στην προτελευταία παράγραφο ο Επίτροπος αναφέρει:

«…Με βάση τις πιο πάνω προτάσεις έχω ήδη κάνει εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Γεωργίας όπως:
* Υποχρεωθούν όλες οι υπάρχουσες μεμονωμένες κατοικίες να εγκαταστήσουν μονάδες επεξεργασίας υγρών οικιακών αποβλήτων εντός ενός έτους.
* Να είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων με υποχρεωτικό όρο που θα επισυνάπτεται στην πολεοδομική άδεια των νέων κατοικιών…»

Τούτα βέβαια είναι απλώς εισηγήσεις. Το τι θα πράξουν Υπουργεία και Βουλή θα το δούμε στο μέλλον.



***

Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» (06 Απριλίου 2010, σελ. 4) υπάρχει
ένα άρθρο σχετικά με τις επιδοτήσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Αυτές οι επιχορηγήσεις αφορούν κυρίως θερμομονώσεις, υβριδικά / ηλεκτρικά Ι.Χ., φωτοβολταϊκά, κλπ. Εκκρεμεούν 6000 αιτήσεις.

Άλλο θέμα βέβαια, αν όμως το δημοσίευμα αληθεύει και όντως κινδυνεύουν τέτοιες –ήδη υπάρχουσες –επιχορηγήσεις, τότε οι επιχορηγήσεις των όποιων νέων μέτρων σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας… είτε απλά δεν θα υπάρξουν είτε θα γίνουν με νέα κριτήρια που θα διέπουν όλες τις σχετικές επιχορηγήσεις.

Έτσι;

Να παρατηρήσω πως… για μια ακόμη φορά ένα ΜΜΕ αγγίζει ένα θέμα όπως π.χ. οι επιχορηγήσεις… κάνοντας ελάχιστη ή καθόλου αναφορά στις προϋποθέσεις /στα κριτήρια που η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή/και η νομοθεσία υπαγορεύουν. Όπως επίσης δεν μας λένε και ποιοι πέρασαν τον Ά ή Β σχετικό νόμο /σχετική απόφαση, ποιοι στήριξαν / αντέδρασαν, κλπ.

Ίσως να είναι απόδειξη της ηλιθιότητας μου η απαίτηση μου να γνωρίζω ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο / ποια θεμελιώδης αρχή επικαλέστηκαν οι Νομοθέτες / Κυβερνώντες για την όποια απόφαση τους…
τι μας έλεγαν πως είναι η κατάσταση όταν αποφάσιζαν Α και τι μας λένε τώρα που αποφασίζουν Β.


***

Ευαίσθητο θέμα οι επιχορηγήσεις, ειδικά εν μέσω κρίσης. Σίγουρα θα πρέπει να πετυχαίνουν το σκοπό τους, δλδ. την ενθάρρυνση και την διάδοση πολιτικών ωφέλιμων για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας… και μάλιστα με τρόπο που να αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Θα πρέπει επίσης να είναι κοινή γνώση όλων θέματα όπως… τα οικολογικά / ενεργειακά κέρδη από τις όποιες εφαρμογές προγραμμάτων / πολιτικών αποφάσεων, το κόστος της κάθε προσπάθειας εφαρμογής, το κόστος από τη μη εφαρμογή, τα πιθανά κέρδη για κατασκευαστές / επενδυτές ανάπτυξης γης, κλπ, από εφαρμογή ή μη , οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση, στατιστικά για την ανταπόκριση του κοινού, κλπ.


***

Εμένα πάντως μου δημιουργήθηκε μια απορία, πιθανόν λόγω της ασχετοσύνης μου, απορία την οποία υπέβαλα και στο Ιστολόγιο του Επιτρόπου:

«…Αν αληθεύει ότι τερματίζεται η πολιτική επιδότησης μέτρων εξοικονόμισης ενέργειας... αναρωτιέμαι τι μέλλον θα έχουν και τα όποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμισης ενέργειας όπως οι ΜΕΥΟΑ.

Εκτός και αν περιμένουμε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά θα κάνει τέτοια μέτρα (οικονομικώς) προσιτά για όλους, οπόταν η υποχρεωτική εγκατάσταση δεν θα είναι επιλογή μόνο για τους εύπορους / επενδυτές στην ανάπτυξη γης.

Ήδη, αν σωστά μεταφέρει τη θέση του υπ. Εσωτερικών η εφημερίδα, από τις επιχορηγήσεις σχετικά με την ενέργεια επωφελήθηκαν κυρίως οι άνωθεν.

Ένα σύστημα με εξαναγκασμούς και χωρίς ΣΩΣΤΕΣ επιδοτήσεις ... θα αφορά πράγματι το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της κοινωνίας ή... θα είναι παιγνίδι μόνο για τους επενδυτές ανάπτυξης γης / κατασκευαστές τέτοιων εγκαταστάσεων;

Αυτοί, με ή χωρίς επιχορήγηση μπορούν. Οι υπόλοιποι;

Αν για χάρη των σωστών -οικολογικά, ενεργειακά -πολιτικών θα γίνουν οι μεμονωμένες κατοικίες ακόμη πιο "προνομιακής φύσης" αγαθό... σημαίνει πως θα πετύχουμε και στα οικολογικά τον ταξικό διαχωρισμό.

Όσοι κρατούν... θα μπορούν και οικολογικά.
Οι άλλοι; ...»


6 comments:

osr said...

ρε αγρινέ πως το είπες;

" Αν για χάρη των σωστών -οικολογικά, ενεργειακά -πολιτικών θα γίνουν οι μεμονωμένες κατοικίες ακόμη πιο "προνομιακής φύσης" αγαθό... σημαίνει πως θα πετύχουμε και στα οικολογικά τον ταξικό διαχωρισμό."

έτσι ακριβώς αν και αμφιβάλλω αν υπάρχει κάτι που δεν το διαχωρίζουν οι έχοντες που κατα...συνουσιάζουν τους μη έχοντες ταξικά

γράφεις επίσης

"Ίσως να είναι απόδειξη της ηλιθιότητας μου η απαίτηση μου να γνωρίζω ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο / ποια θεμελιώδης αρχή επικαλέστηκαν οι Νομοθέτες / Κυβερνώντες για την όποια απόφαση τους… τι μας έλεγαν πως είναι η κατάσταση όταν αποφάσιζαν Α και τι μας λένε τώρα που αποφασίζουν Β."

έχεις απαιτήσεις από τους βουλευτές και καλά κανεις αλλά πάντα μας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια οι πολιτικάντηδες που κάνουν κουμάντο στην βουλή είναι εκεί απλά και μόνο γιατί εκτελούν εντολές των άνωθεν όπως τους λες και συ

οπότε όπως λέει και μια τοιχοποιώς προτροπή

"δούλευε σκάσε και ψήφιζε"

ρίτσα said...

haha πολύ πετυχημένο το τραγούδι

προσωπικά πιστεύκω ότι με επιχορηγήσεις ή χωρίς, λλίοι εν οι άθρωποι που νοιάζονται τι θα γίνει πάρακατω με το περιβάλλον

πρώτα πρέπει ν α είσαι πρόθυμος να κάμεις θυσίες στην ευκολία σου τζιαι ύστερα έρκουνται τα λεφτά

τωρά γοράζουμε σιηλιάες πράματα που μας φαίνουνται απαραίτητα ενώ δεν είναι. αν το νιώθαμε κι αυτό απαραίτητο θα χρεωνόμασταν ακόμα λλιούι και θα το κάναμε

Theopemptou said...

Δυσκολεύομαι πολύ να γράψω κάτι γιατί με πιάνει ο θυμός άμα τα σκέφτομαι όλα αυτά!
Αν επισκεφθεί κάποιος τις ιστοσελίδες του Ιδρύματος Ενέργειας θα δει ότι οι επιχορηγήσεις ακόμη διαφημίζονται ότι ισχύουν μέχρι το 2013 !
Όμως .. οι φόρμες που συμπληρώνει το κοινό έχουν ημερομηνία υποβολής που έληγε το 2009.
Γιατί τώρα είναι Απρίλης και δεν έχουμε επιδοτήσεις;
(Μην ξεχνάτε ότι τα λεφτά αυτά προέρχονται από τους λογαριασμούς μας του ηλεκτρισμού)
Αυτό που έγινε είναι ότι ξεκίνησε η κατασκευή των αιολικών πάρκων και αυτά θα απορροφούν πολλά λεφτά ! Αν δώσουμε στις χιλιάδες που έχουν ήδη κάνει αίτηση από το 2009, αλλά δεν έχουν εξεταστεί ακόμη, θα μείνουν λεφτά για τις ανεμογεννήτριες;
Επίσης έχουμε και άλλα προβλήματα:
- είναι σωστό να επιχορηγούνται τα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους από το ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
- Ποιος πρέπει να κάνει αξιολόγηση των αιτήσεων; (η Γενική Ελέγκτρια έχει ισχυρή άποψη γι αυτό όσον αφορά τη νομιμότητα του Ιδρύματος Ενέργειας που είναι ΜΚΟ !)γιατί έχουν μείνει πίσω τόσες χιλιάδες;
- Γίνεται επαρκείς έλεγχος για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που επιδοτούνται;
- Έγινε ποτέ ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση για την κατανομή των ποσοστών του ταμείου στις διάφορες τεχνολογίες;

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά γι αυτό είχε εξαγγελθεί προ πολλού η σύσταση Συμβουλευτικού σώματος για τα θέματα ενέργειας αλλά δεν ...
ΥΓ: Τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων που εισηγήθηκα θα είναι υποχρεωτικά και άρα χωρίς επιχορήγηση.
Ζήτησα όμως πριν πάρα πολύ καιρό να επιχορηγούνται στις υπόλοιπες κατοικίες αλλά δεν έγινε τίποτα ακόμη ...

the Idiot Mouflon said...

Πολλά τα μέτωπα κ. Θεοπέμπτου.

Θα ξεκινήσω με την δική σας πρόταση. Αυτό το "αναγκατικά και επομένως χωρίς επιχορήγηση" εμένα με ανησυχεί.

Να εξηγήσω: προσθέτοντας απαιτήσεις και έξοδα ουσιαστικά σημαίνει ότι η μεμονωμένη κατοκία θα είναι προσιτή μόνο για εύπορους και ντιβέλοπερς. Και ξέρετε τι απαιτήσεις και τι αισθητική έχουν οι δικές τους ανάγκες...

Ανάγκες και αισθητική της Βίλας (της έπαυλης δηλαδή, να μην παρεξηγιόμαστε).

Ειδικά άμα προορίζετε για τουριστικό / εξοχικό πολυτελείας, μπορεί μεν να ικανοποιεί τις προδιαγραφές π.χ. για ανακυκλώσιμα υγρά απόβλητα, για χρήση ανανεώσιμων πηγών και άλλους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας αλλά... δεν θα λείπουν τα πολλά φώτα, η θερμαινόμενη πισίνα, τα στερεοφωνικά και η μεγάλη τηλεόραση με δορυφορική, κλπ.

Όπως δεν θα λείπει η κατακρεούργηση του φυσικού πρασίνου, η τσιμεντοποίηση και η μετέπειτα "ανάπλαση" με φοινικιές και πλαστικό γρασίδι.

Πως θα ενθαρρύνεις το κτίσιμο με πέτρα και ξύλο ή άλλα υλικά πέραν του απόλυτου τσιμέντου, τα λογικά μεγέθη, την αποφυγή υπερβολών, κλπ...

Πως θα υποβοηθήσεις τη διάχυση των οικολογικά συνετών πρακτικών και στις μη προνομούχες μάζες;

Ή θα γίνουν τέτοιες πρακτικές ο φερετζές που θα καλύπτουν την τάση για υπερβολή και σπατάλη;

"Έξοικονομώ ενέργεια με τον Α ή Β τρόπο οπότε ας ανάψω και τα 16 φωτιστικά πέριξ της πισίνας".

Πως θα γίνει προσιτή η μεμονωμένη κατοικία π.χ. και σε νέα ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν σε αγροτική περιοχή αλλά δεν ενδιαφέρονται για μια πολτελή κατοικία;

Πέραν αυτών...

Για την ενέργεια, σωστά αναφέρατε το θέμα ελέγχου των αιτήσεων και της δημόσιας διαβούλευσης για την κατανομή των ποσοστών...

Σχετικό θέμα είναι και το αν επιδοτούμε τεχνολογίες / τεχνικές όχι με βάση το τι είναι πιο αποδοτικό αλλά το ποιές εταιρείες εγκατάστασης / ποιοι εισαγωγείς βολεύονται... Η ύπαρξη ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τα διάφορα θέματα δεν προεξοφλεί και τη σωστή επιλογή στο άνωθεν.

Πολλά τα θέματα, είπαμε...

Theopemptou said...

Καταλαβαίνω την έγνοια σου ότι θα αυξηθεί το κόστος. Αλλά η επεξεργασία λυμάτων πρέπι να γίνεται και στην Κύπρο όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας. Αν δεν γίνει σύντομα αυτό θα γεμίσει ο Ακάμας μεμονωμένες κατοικίες γιατί ένα από τα αιτήματα των ιδιοκτητών γης για να πουν ναι ήταν να μετατραπούν οι κτηνοτροφικές περιοχές σε αγροτικές - και έτσι έγινε- για να μπορούν να κτίζουν μεμονωμένες κατοικίες - επαύλεις !

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν νέα ζευγάρια στο ύπαιθρο. Ένας τρόπος που εφαρμόζουν για παράδειγμα στο Βέλγιο είναι ότι ιδρύματα, πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία της υπαίθρου ή των μικρών πόλεων είναι εξαιρετικά και ίσως καλύτερα από αυτά των Βρυξελλών.
Εμείς χάσαμε αυτή την ευκαιρία με το ΤΕΠΑΚ, με τις μαρίνες, με τον τουρισμό και θα το χάσουμε και με τα καζίνα (με τα οποία διαφωνώ αλλά αν είναι να γίνουν θα πρέπει να γίνει πιο σοφά η χωροθέτησή τους και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν).
Όσον για την ενέργεια ... άστα ....
Το 2013 θα κλαίμε όλοι ομαδικά.

the Idiot Mouflon said...

"...Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας. Αν δεν γίνει σύντομα αυτό θα γεμίσει ο Ακάμας μεμονωμένες κατοικίες γιατί ένα από τα αιτήματα των ιδιοκτητών γης για να πουν ναι ήταν να μετατραπούν οι κτηνοτροφικές περιοχές σε αγροτικές - και έτσι έγινε- για να μπορούν να κτίζουν μεμονωμένες κατοικίες - επαύλεις !"

Μα εδώ είναι ένα από τα -πιστεύω -λάθη μας. Θεωρούμε ότι η μεμονωμένη κατοικία είναι απλώς το παράθυρο για επαύλεις ενώ θα μπορούσε να ήταν τόσα άλλα...

Π.χ. τρόπος για δημιουργία οικολογικά ορθών, νέων πυρήνων οικιστικής ανάπτξης με άλλα πρότυπα. Με δέντρα πιο ψηλά από τα σπίτια μας.

Έλα όμως που η ανικανότητα του Νομοθέτη και του Κράτους επιτρέπουν ακριβώς αυτό που απευχόμαστε αλλά δυσκολεύουν αυτό που θα μπορούσε να είναι θετική εξέλιξη.