silent counter

Μ.ΠΟ.ΎΦ.Λ.Ε.Σ.

Μέτωπο...ΠΟλιτη-κής...ΎΦανσης...Λαϊκών...Εξάρσεων...Σουρεαλισμού

Θεωρία Πολιτη-κής Πρακτικής

Monday, January 17, 2011

Control and Resistance


Ή αλλιώς... "Σύρμαν, παλλούτζια τζιαι μιαν μάτσαν!"
(Σε αναμετάδοση στο άλλο[υ] μου μπλογκ, "Ηλίθιο Αγρινό").

Διαβάζω στον χθεσινό «Πολίτη» ένα άρθρο (Κυριακή, 16/01/2011, έτος 12ο, φύλλο 4255). Σελίδα 13, υπογράφεται από τον «Χρίστου Γεωργίου» [sic]. Υπέρτιτλος, «Το ΑΚΕΛ φορτσάρει ενόψει εκλογών». Τίτλος, «Αναζητούν αντίδοτο στην απογοήτευση και την αποχή».

Το άρθρο ουσιαστικά αναφέρεται στην ανησυχία του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές (Μάιος 2011). Παρουσιάζει σενάρια και ανησυχίες που το κυβερνών κόμμα εξετάζει. Κάτι η φθορά της εξουσίας, κάτι το «γώνιασμα» από την αντιπολίτευση, κάτι η οργανωτική χαλάρωση και η αδυναμία του ΑΚΕΛ να διαφοροποιηθεί από την Κυβέρνηση και να ασκήσει κριτική, κάτι το Κυπριακό…

Εγώ πάντως πιστεύω πως ετούτη τη φορά ΔΕΝ είναι η αποχή η μεγαλύτερη τους ανησυχία.


Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννάν οι κότες.

Ακολουθούν τα νούμερα για τις προηγούμενες βουλευτικές… καθώς και για τις 2 προηγούμενες ευρωεκλογές:

• Βουλευτικές 2006.


• Ευρωεκλογές 2004.


• Ευρωεκλογές 2004 με εγγεγραμμένους.


• Ευρωεκλογές 2009.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές… τα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ)… είχαν ψηλά ποσοστά συσπείρωσης ανάμεσα σε αυτούς που προσήλθαν. Η αποχή δηλαδή μοιράστηκε σε όλο το πολιτικό φάσμα και ελάχιστα τους επηρέασε. Περισσότερη ζημιά… σε επίπεδο ποσοστών έπαθαν οι άλλοi… με μοναδική «κερδισμένη» την ΕΔΕΚ που απέφυγε το πατατράκ των προηγούμενων ευρωεκλογών λόγω πτώσης του ΕΥΡΩΚΟ (Για την Ευρώπη).

Έτσι προκύπτουν τα ψηλά ποσοστά των δύο μεγάλων… παρά τον μεγάλο αριθμό αποχής και την συγκριτική πτώση –σε ποσοστά επί των καθαρών αριθμών εγγεγραμμένων και όχι ποσοστά επί των εγκύρων. Το 04 στις ευρωεκλογές είχαμε αρκετή εισροή ψήφων προς το ΕΥΡΩΚΟ και αυτό φάνηκε κυρίως στα καθαρά νούμερα (και όχι τόσο στα ποσοστά) του ΔΗΣΥ. Παρομοίως, αν στις επόμενες βουλευτικές έχουμε μια εναλλακτική πρόταση … πρόταση που να απευθύνεται στους απογοητευμένους του ΑΚΕΛ … ακόμα και αν συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από όσες χρειάζονται για να βγει έστω ένας βουλευτής… θα φανεί.

Με λίγα λόγια. Αν έχεις ένα «συνηθισμένο τοπίο»… έχεις και –πάνω κάτω –συνηθισμένο διαμοιρασμό των ψήφων. Ίσως αυτή τη φορά μέρος του εκλογικού σώματος να στραφεί προς ΕΔΕΚ ή ΕΥΡΩΚΟ ή… αλλά αυτοί συνήθως αντλούν από μια μερίδα του εκλογικού σώματος που ελάχιστα αφορά το ΑΚΕΛ. Θα πέσουν τα ποσοστά του; Μπορεί. Αλλά όχι δραματικά. Εκτός αν φύγουν πολλοί προς τα άλλα κόμματα. Εξάλλου… για όσο μπορείς να παρουσιάζεις ποσοστά και όχι καθαρούς αριθμούς… (π.χ. τόσες χιλιάδες ψήφους)… το αποτέλεσμα μπορείς να το ωραιοποιήσεις όσο θέλεις.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές… ανησυχούσαν όντως για την αποχή… και έτσι… άνθρωποι που είναι «κεφάλια» στα μαθηματικά και τις στατιστικές… έβγαλαν τον σκασμό σε σχέση με τα αναμενόμενα ποσοστά αποχής! Είναι τραγικό να βλέπεις στις πάνελ των ΜΜΕ ανθρώπους που ξέρεις ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ για την αποχή αλλά έκαναν πως τάχατες βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η ανησυχία των κυβερνώντων τώρα όμως είναι άλλη.

Προ ολίγων ημερών υπήρχε ένα μονοστηλάκι… πάλι στον «Πολίτη». Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, 2011, έτος 12ο, φύλλο 4252. Σελίδα τέταρτη. Κάτω αριστερά. Υπέρτιτλος: ΑΚΕΛ. Τίτλος: «Ψάχνεται για τις Νέες Δυνάμεις». Μιλά για επαφές με την «Πρωτοβουλία Ελευθέρων Πολιτών». Ο σκεπτόμενος αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί ότι τέτοιες επαφές με διάφορα κόμματα και κομματάκια… θα ακολουθήσουν.

Τουτέστιν…

Όσοι από σας… που όπως και εγώ … αποφασίσατε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές … να μην ρίξετε λευκό ή άκυρο… και σκοπεύατε να δώσετε ψήφο σε όποια ομάδα / πρωτοβουλία / κίνηση / κόμμα / κομματίδιο δεν ανήκει στο απορριπτικό μέτωπο… με πρόθεση να φανεί αυτό το «έλλειμμα» στο ΑΚΕΛ… σόρρυ… αλλά μάλλον εχάσαμεν.

(Δες
εδώ και εδώ για τις θέσεις μου).

Το ΑΚΕΛ πρόκειται να απορροφήσει ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να του δημιουργούσαν τέτοιο πρόβλημα. Ελεύθερους Πολίτες, Σοσιαλιστικές Πρωτοβουλίες, Κεντροαριστερούς Δημοκράτες, Πρασινοκοινωνικούς κινηματίες της φιλοδοξίας, κλπ. Ξεχάστε τους. Θα τους μαζέψει το ΑΚΕΛ.

Σύρμα,
παλούκια
τζιαι μια μάτσα
να στηθεί το περίφραγμα.

Εγώ ειλικρινά… είχα πρόθεση να δώσω ψήφο σε οποιοδήποτε τέτοιο σχήμα δεν μου μύριζε απορριπτισμό. Ακόμη και αν κατέβαιναν με τίτλο:


Κόμμα Υπέρ των Δικαιωμάτων του Περονόσπορου !

Δυστυχώς… τέτοια επιλογή μάλλον δεν θα υπάρξει.

Περαστικά μας.

4 comments:

Anonymous said...

Κόμμα υπερ των δικαιωμάτων των μπλόκερς;

the Idiot Mouflon said...

Βεβαίως... ακόμη και Κώμα υπέρ των δικαιωμάτων των Μπλόγκερς !

rose said...

ακώμα λίγο και θα το έχουμε - ηδη δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την ακινησια, τα προβλέψιμα και αναμενόμενα

the Idiot Mouflon said...

"...θα 'ρθει ο Μινχάουζεν με φαντασία
θα 'ρθει ο Μινχάουζεν γέλιο να φέρει
πώς τόσα θαύματα θα καταφέρει;"

Στίχοι: Νανά Νικολάου
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Πρώτη εκτέλεση: Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου