Την περασμένη Δευτέρα το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μας παρουσίασε το δεύτερο μέρος της «ποιοτικής» έρευνας του (μέσω των εταιρειών CYMARK Market Research Ltd. και Public Issue) σε σχέση –όχι μόνο –με τις εκλογές και τις εκλογικές συμπεριφορές των τροφίμων… εεεε, των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.
Η άποψη μου για δημοσκοπήσεις και βαρόμετρα, εδώ.
Για λίγο καιρό, βίντεο της εκπομπής θα υπάρχει στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Ξεκινάτε από την αρχική, στα δεξιά… κάνοντας κλικ στην εικόνα με τίτλο «Βουλευτικές Εκλογές 2011» και μετά επιλέγοντας την ανάλογη ημερομηνία (11/04).
Προτού φτάσουμε στο ψητό, ρίχτε πρώτα μια ματιά στις πρώτες ερωτήσεις της έρευνας, αυτές που σχετίζονται με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ΤΚ [05:45].
Το «Φροϋδικό-τηλεοπτικό» ολίσθημα του κ. Καρεκλά που –αργότερα –αντί «κινητοποιήσεις» είπε «διαφημίσεις»… μπορεί να μείνει ασχολίαστο [12:40], όχι όμως απαρατήρητο.
Από το 13:45 και μετά το Ίδρυμα μας παρουσιάζει σειρά ερωτήσεων και στοιχείων για τη γενικότερη εικόνα που «έχουμε» για τους ΤΚ:
1) «Σε σχέση με παλαιότερα, θα λέγατε ότι η γνώμη σας για τους ΤΚ είναι σήμερα καλύτερη, χειρότερη ή παραμένει η ίδια;» (Συγκριτικά στοιχεία ίδιας ερώτησης 2006 – 2011, σχετική στασιμότητα). 2) Αναφορά σε ίδια ερώτηση το 2003 με σαφέστατα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που απάντησαν «καλύτερη γνώμη».
Λεπτομέρεια: Στο 15:06, ο συγκριτικός πίνακας 2006-2011 φέρει τίτλο «γνώμη για τους ΤΚ» χωρίς διευκρίνιση «…σε σχέση με παλιότερα»… τίτλος που θα ήταν ορθότερος αν θα έχουν κάποια σημασία οι κάτωθεν απαντήσεις: «καλύτερη», «χειρότερη», «παρα-μένει η ίδια», «χωρίς γνώμη».
Πιο μετά, ο αναλυτής – παρουσιαστής της έρευνας συνδέει χρονικά την μετατροπή αυτή με το ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ και ο κ. Καρεκλάς αρπάζει την ευκαιρία! Κάνει κάποιες νύξεις μα περιμένει να φανούν κι’ άλλα «στοιχεία».
Ακολουθούν στοιχεία [17:55] για το τι περιμένει ο κόσμος να συμβεί στις σχέσεις ΕΚ – ΤΚ μετά από μια λύση. Η σύγκριση με το 2007 δείχνει μάλλον στασιμότητα και κάποια άνοδο στη σύγχυση αλλά… η σύγκριση με το 2003 δείχνει πτώση των αισιόδοξων απόψεων για τις σχέσεις μετά από λύση.
Αμέσως μετά [22:00] ο κ. Καρεκλάς μας παρουσιάζει την «έγκυρη και έγκαιρη» (άσταναπανστοδιάολο) εξήγηση – άποψη του. Η εξήγηση – τοποθέτηση του είναι πως πριν το ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ ήταν άλλα τα μηνύματα των ΤΚ κινητοποιήσεων και…. επίσης επηρέασε το ίδιο το ετεροβαρές ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ , προσθέτοντας ως περιγραφή των παραγόντων στη μετατόπισης της άποψης για τους ΤΚ και τη συμβίωση ένα … «όλο αυτό το κλίμα». Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!
Μάλισταααα! Το σχέδιο ήταν ετεροβαρές, άλλαξαν και τα μηνύματα, το «κλίμα» είναι στραβό και… ιδού!
Και πως σχηματίστηκε αυτό το κλίμα;
Το «κλίμα» βέβαια δεν αφορά την ίδια την εκστρατεία για το ΟΧΙ, την στάση των κομμάτων, της εκκλησίας, των καναλιών και των άλλων παραγόντων που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτό το ΟΧΙ, την συνεχή προβολή των –συνταγματικών –υποχρεώσεων μας προς τους ΤΚ χωρίς την υπενθύμιση ότι αυτοί –όπως και οι εγκλωβισμένοι –λόγω Τουρκικής παρουσίας είναι που αδυνατούν να εκπληρώσουν όλα τους τα καθήκοντα, την καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, την αισχρή απόπειρα επίρριψης ευθυνών στους «απ’ εκεί» για κάθε κακό που μας συμβαίνει (σορός Τ. Παπαδόπουλου, φόνος Α. Χατζηκωστή), την συστηματική και ενορχηστρωμένη δαιμονοποίηση της ΔΔΟ και την παρουσίαση όλων όσων τότε επέλεξαν το ΝΑΙ ως «αμερικανοπληρωμένων». ..
Η ίδια η πάροδος του χρόνου –εκ των πραγμάτων, χωρίς επίλυση –μια απλή αναφορά μερικών θραυσμάτων δευτερολέπτου.
Ούτε βέβαια το κλίμα το όρισαν τα ίδια τα ΜΜΕ…
Η δε διαπίστωση του κ. Καρεκλά ότι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον σχηματισμό αυτής της άποψης για την συμβίωση / συγκατοίκηση είναι ο βαθμός που ΕΚ και ΤΚ είναι ενήμεροι για την πορεία του Κυπριακού / για το που οδεύουμε, κλπ., προσωπικά με έκανε να αναρωτηθώ εάν είμαι ο μόνος Ηλίθιος που πιστεύει πως αυτή η ενημέρωση βρίσκεται ΚΑΙ στα χέρια του ιδίου και των ομοίων του.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα στοιχεία (ναι, καλά… άμα γράφεις μεγάλο κείμενο πρέπει να προσποιείσαι σοβαρότητα για λόγους διατήρησης αναγνωστών) που αναφέρει η εκπομπή / έρευνα.
Π.χ. η στάση των κυπρίων απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα… δηλαδή ο συνδυασμός ψηλών ποσοστών ατόμων που ούτε καν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους ή δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν, θα ρίξουν λευκό / άκυρο… ή που δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.
Επίσης… η σειρά των –σε πτώση –«θεσμών» που τυγχάνουν εμπιστοσύνης, η οποία είναι: Στρατός, Εκκλησία (η μόνη σε άνοδο), Παιδεία, κλπ.
Ανάμεσα δε στα ΜΜΕ, τα ψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης –παρά την συγκριτική πτώση –παρουσιάζει …. τα-ταααα … το Ίδρυμα.
Στρατός λοιπόν, Εκκλησία, Παιδεία και …ένα Ίδρυμα.
Αν αντέξετε μέχρι περίπου την πρώτη ώρα του προγράμματος… δείτε και στο 61:40 …εν μέσω συζήτησης για την «Παράσταση Νίκης» και τον βαθμό που οι ίδιες οι στατιστικές / τα ΜΜΕ επηρεάζουν αυτή την παράμετρο… τον κ. Καρεκλά να λέει «…ασφαλώς τα Μέσα παρουσιάζουν εκείνο το οποίο γίνεται στην κοινωνία… άλλωστε φάνηκε και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα Μέσα…» ΑΚΡΙΒΩΣ τη στιγμή που η φωνή του ενός (της μιας) εκ των δύο καλεσμένων του έλεγε «… η αρχική έρευνα βασικά μετρά πιο πολύ…» [παρέμβαση συν-καλεσμένου : «…η πρώτη…»] … «η πρώτη έρευνα, ναι, μετρά πιο πολύ το τι νομίζει ο κόσμος, οι επόμενες είναι πιο επηρεασμένες από το τι γίνεται και από τα ΜΜΕ…. παρουσιάζοντας τις …??? …δημοσκοπήσεις… ναι, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων…»
Εκατάλαβα να λαλείς…
Τα υπόλοιπα εν λεπτομέρειες.
3 comments:
θαυμάζω την αντοχή σου
συντροφε
asxeto, alla...
http://www.youtube.com/watch?v=rcNZls96Z3E&feature=player_embedded#at=238
thimizei mu to mix su tu makariou
Αααα...
Θα το βγάλω "γκρέητεστ χιτς" με 18 μιξαρίσματα του ιδίου...
Post a Comment